Kurshopp for børsdebutant

Nordic Aqua Partners har greid å lokke med seg Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Ketil Skorstad som investorer. Rundt lunsjtider var aksjen opp nesten 10 prosent.

CORNERSTONE: Arne Fredly har investert rundt 25 millioner kroner i Nordic Aqua Partners og har allerede en pen papirgevinst. Foto: Iván Kverme
Sjømat

Onsdag hadde Nordic Aqua Partners første handelsdag på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), og aksjen var opp nesten 10 prosent til 89,50 kroner rundt lunsjtider.

Nordic Aqua Partners skal bygge et landbasert oppdrettsanlegg like utenfor Shanghai i Kina, basert på RAS-teknologi (resirkulering). Første og andre trinn vil være på 4.000 tonn hver, mens det neste trinnet estimeres til 8.000 tonn laks årlig, med en opsjon på ytterligere 24.000 tonn. Det langsiktige målet er å nå en produksjon på 40.000 tonn.

Finansavisen har tidligere omtalt at Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Arne Blystad og Martin Mølsæter i First Generator var blant cornerstone-investorene.

Ferske aksjonærlister viser imidlertid at flere profilerte investorer satser på oppdrettseventyret i Kina. Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist har begge satset nærmere 11 millioner kroner. Også Egersund-baserte Frode Teigen, Rasmussengruppen og Ivar S. Løge er inne blant de største aksjonærene.

Tom Hagen og Fredrik Daylemani Sneve var også med i emisjonen gjennom investeringsselskapet Financial Funds.

Slakt i 2023

Ifølge prospektet spyttet Arne Fredly inn i underkant av 25 millioner kroner, mens First Generator bidro med nærmere 35 millioner kroner. Øystein Stray Spetalen gikk inn med rundt 9,9 millioner kroner, mens Blystads innsats er på i overkant av 21 millioner kroner.

Pengene fra emisjonen skal brukes til å finansiere biomasse, investere i produksjonsutstyr og «generelle selskapsformål». Etter kapitalinnhentingen vil Nordic Aqua Partners ha en total finansieringsramme på 87,7 millioner euro, tilsvarende over 900 millioner kroner.

Den første slakten vil skje i andre halvår i 2023 og fase 2 igangsettes i første halvår 2024. To år senere skal run-rate slaktevolumet være på 8.000 tonn.

Produksjonskostnaden vil som følge av økte volumer falle fra 57 kroner pr. kilo i 2023 til 46 kroner i 2026. I samme periode skal driftsresultatet pr. kilo øke fra 23 til 34 kroner.