Fikk med stjernelag på kveitefiske

Nordic Halibut hentet nylig 66 millioner kroner i en emisjon. Inn på eiersiden kom Odfjell-familien, Tor Dagfinn Veen og Jakob Hatteland.

SKAL TJENE PENGER: Daglig leder Edvard Henden i Nordic Halibut priser kveitesatsingen til 200 millioner kroner og sikter mot overskudd. Foto: Anders Horntvedt
Sjømat

Kveiteoppdretteren Nordic Halibut har slitt med store underskudd i alle år, men nå skal virksomheten skalere opp og tjene penger.

Nylig hentet selskapet 66 millioner kroner til en prislapp på 200 millioner før penger. Det skal bidra til å øke produksjonsvolumet fra 500 tonn i dag til 3.000 tonn i 2025.

Da emisjonen ble kjent ønsket ikke daglig leder Edvard Henden å røpe hvem de nye eierne var. Ferske aksjonærlister viser imidlertid at han fikk med seg et stjernelag.

Odfjell-familiens Farvatn Private Equity gikk inn med snaut 7,5 millioner kroner, mens Tor Dagfinn Veen bidro med rundt 5 millioner. Også Autostore-gründer Jakob Hatteland tegnet seg for 2,5 millioner.

Det var nettavisen IntraFish som omtalte saken først.

Teigen størst

Største aksjonær før emisjonen var Egersund-baserte Frode Teigen med en eierandel på 89 prosent. Etter kapitalinnhentingen er eierandelen til Teigens Kontrari og Kontrazi redusert til 55,3 prosent.

Nordic Halibut har også fått inn tidligere stjerneforvalter Kristian Falnes i Skagenfondene og konsernsjef Knut Nesse i Akva Group som styremedlemmer. Begge sitter også med en liten aksjepost i selskapet.

SATSER: Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen investerer rundt 5 millioner i Nordic Halibut. Foto: Eivind Yggeseth

I slutten av november uttalte Edvard Henden til Finansavisen at Nordic Halibut er i en posisjon der lønnsom, skalerbar og kommersiell drift er innen rekkevidde.

«Vi er den eneste aktøren i bransjen som har tatt kostnaden med å investere i sitt eget unike avlsprogram, tross store tap i driften. Effektene og resultatene av dette begynner nå å bli synlige i produksjonen der vi i disse dager starter å stryke på fjerde generasjons stamfisk. Det vil ta 30 år for en ny aktør å komme der vi er i dag», sa han.