Lakseprisen slo tilbake forrige uke

Lakseprisen steg i uke 3 og det ble eksportert mer fersk, kjølt og fryst laks.

OPP: Lakseprisen steg i uke 3.  Foto: Jakub Rutkiewicz/Dreamstime
Sjømat

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at gjennomsnittlig eksportpris pr. kilo fersk eller kjølt oppdrettslaks var 49,81 kroner i uke 3. Til sammenligning var prisen på 46,55 kroner i uke 2.

Det tilsvarer en oppgang på 7,0 prosent fra uke 2. Totalt ble det eksportert 19.141 tonn fersk eller kjølt oppdrettslaks i perioden, opp 2,2 prosent fra foregående uke.

For frossen laks var eksportprisen 49,97 kroner pr. kilo. Dette er en oppgang på 5,5 prosent fra forrige uke. Det ble totalt eksportert 262 tonn frossen laks, tilsvarende en nedgang på 37,9 prosent fra forrige uke.

Prisen SSB rapporterer er etterslepende fra forrige uke. Prisen inkluderer alle vektklasser, kvaliteter og all omsatt fisk, også den som har blitt solgt på kontrakt. Den rapporterte prisen er prisen ved grensen, og inkluderer blant annet frakt- og terminalkostnader.

Prisen oppdrettere får betalt er vanligvis rundt 1,7 kroner lavere pr kilo enn SSB-prisen, ifølge Mowis «Salmon Farming Industry Handbook 2020».