<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Langt over forventningene

SalMar klarer igjen å levere langt over analytikernes forventninger – drøye 28 prosent bedre.

Publisert 12. mai 2021 kl. 06.31
Oppdatert 12. mai 2021 klokken 14.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 679 ord
1. KVARTAL: Konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar. Foto: Ivan Kverme

(Saken oppdateres)

 

SalMar innfridde igjen og leverte et operasjonelt driftsresultat før verdijusteringer på 627 millioner kroner i første kvartal.

En sammenstilling i forkant av rapporten viser at analytikerne ventet et operasjonelt driftsresultat på 509 millioner kroner i kvartalet.

SalMar leverer dermed milevis over – hele 28 prosent bedre resultat enn analytikerne ventet.

Laksekjempen var på forhånd ventet å levere et relativt sterkt første kvartal, dog betydelig ned på årsbasis som følge av forskjeller i lakseprisen.

Lav laksepris i kvartalet har sendt samtlige oppdretteres resultatet ned i første kvartal. For SalMar var det operasjonelle driftsresultatet i første kvartal i fjor på 1.066 millioner.

I sammenstillingen av totalt 14 analytikere, har fem kjøpsanbefaling, åtte hold-anbefaling og én anbefaler salg. Gjennomsnittlig kursmål ligger på 607,14 kroner, mens aksjen stengte på 598,80 kroner tirsdag.

Tjente rått på laksen

SalMar viser igjen at de er alene i klassen om å tjene godt på laksen. 

I kvartalet oppnådde laksekjempen et driftsresultat pr. kilo laks på hele 17,02 kroner – i sterk kontrast til en rekke konkurrenter som har slitt med høye kostnader, vintersår og lave priser – og kun tjent 57 kroner pr. kilo. 

– Vi oppnådde høyere marginer enn i forrige kvartal. Marginen ble 17 prosent pr. kilo laks i kvartalet, sier konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar under kvartalspresentasjonen, som startet klokken 08.00.

– Mot slutten av første kvartal har vi sett en økende laksepris sammenlignet med hva vi erfarte høsten 2020 og ved inngangen på året. Dette sammen med fortsatt solide operasjonelle prestasjoner av våre ansatte i hele verdikjeden har ført til at SalMar presenterer nok et godt resultat med høyere marginer.

SalMars regioner Midt-Norge og Nord-Norge hadde stabil utvikling og tilhørende gode resultater i kvartalet.  I Midt-Norge var EBIT-marginen hele 18,5 prosent pr. kilo laks, mens Nord-Norge landet den på 14 prosent. 

SalMar-datteren Icelandic Salmon oppnår også et positivt resultat med lavere uttaksskost enn tidligere kvartaler.

7,5 milliarder i grønn finansiering

SalMar har i kvartalet kapret A-rating. Oppdretteren skal satse grønt og har i kvartalet sikret 7,5 milliarder kroner i grønn finansiering for bærekraftig vekst.

– Minst mulig klimaavtrykk og bærekraftig havbruk er helt avgjørende for størst mulig verdiskaping på laksen og lønnsomhet, sier konsernsjefen under kvartalspresentasjonen om satsningen.

Fra den grønne finansieringer er 4 milliarder kroner i sustainability linked trekkfasiliteter og en vellykket plassering av et usikret senior grønt obligasjonslån på 3,5 milliarder kroner.

I april mottok SalMar en langsiktig førstegangs selskapsrating på A- med stabile utsikter av Nordic Credit Rating, og Medium Green klassifisering av Cicero, verdens fremste leverandør av annenhåndsvurderinger i forbindelse med grønn gjeldsfinansiering.

– De nye fasilitetene styrker vår finansielle kapasitet og fleksibilitet og gir oss strategiske muligheter til å fortsette vår reise for videre bærekraftig vekst, sier finansdirektør Trine Sæther Romuld i SalMar.

Gjentar guidingen

I første kvartal slaktet SalMar-konsernet 36.900 tonn laks, mot 43.600 tonn laks i fjerde kvartal 2020 og 40.000 tonn i første kvartal 2020.

SalMar gjentar et ventet slaktevolum på 163.000 tonn i Norge og 14.000 tonn på Island i 2021. Kontraktsdekningen for andre kvartal i år er på rundt 25 prosent, mens rundt 20 prosent av 2021-volumet er dekket på kontrakter.

SalMar

 
(Mill. kr) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 3.184 3.626
EBIT før verdijusteringer 627 1.066
Resultat før skatt 937 395
Resultat etter skatt 739 304

SalMar

 
  • En av verdens største lakseoppdrettere med en markedsverdi på 70 milliarder på Oslo Børs.
  • Driver tradisjonell oppdrett i Midt-Norge og Nord-Norge, samt slakteri- og videreforedling ved Frøya og Aukra. 
  • Beste oppdretter på høye marginer, god biologi og lave kostnader.
  • Aktuell med søknad om offshore oppdrett til havs. 
  • Eier 51 prosent islandske Icelandic Salmon notert på Euronexth Growth.
  • Eier 50 prosent av Norskott Havbruk med lakseproduksjon i Storbritannia.
  • Hovedkontor på Frøya i Sør-Trønderlag. Konsernsjef er Gustav Witzøe. 
  • Største aksjonær er Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar Witzøe med 52,46 prosent av SalMar-aksjene gjennom Kverva Industrier.