<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mistenker ILA-utbrudd i Ibestad

Det er oppstått en ny mistanke om et smitteutbrudd ved et oppdrettsanlegg i Ibestad kommune. 

Publisert 19. juli 2021
Oppdatert 19. juli 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
SYK LAKS: Det er blitt oppdaget ILA ved et oppdrettsanlegg i Trom og Finnmark fylke. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Det er mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 31757 Kasteberget i Ibestad kommune i Troms og Finnmark, opplyser Mattilsynet mandag.

Det er Kleiva Fiskefarm som driver med lakseproduksjon på lokaliteten, og det var selskapet selv som varslet Mattilsynet. 

ILA-mistanken er basert på resultatet av PCR-analyser gjennomført ved PatoGen etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten. Mattilsynet vil selv inspisere anlegget for oppfølgende prøver og eventuelt for å bekrefte ILA-mistanken.

Dersom mistanken blir bekreftet kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

ILA er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. Viruset er imidlertid ufarlig for mennesker.

De seneste ti årene har ILA opptrådt oftere i Nordland og Troms fylke enn i ander deler av landet.

Infeksiøs lakseanemi (ILA)

  • Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. Virus fører til sykdom på laks, men er helt ufarlig for mennesker.
  • Siden ILA er en alvorlig smittsom sykdom, har Mattilsynet utarbeidet bekjempelsesplan for håndtering av slike saker fra det øyeblikket mistanke oppstår. EU har sykdommen på sin liste over ikke-eksotiske sykdommer.
  • Ved utbrudd av ILA blir det ofte opprettet et kontrollområde for å bekjempe sykdommen og for å begrense videre smittespredning. 
KILDE: MATTILSYNET

Påvist utbrudd i Salangen 

Det er imidlertid ikke bare i Ibestad de dårlige nyhetene er. På den andre siden av Sagfjorden, i Salangen kommune, ble det fredag påvist infeksiøs lakseanemi ved sjølokaliteten 36357 Salangsverket. 

Der er det Salangfisk som driver med lakseoppdrett. 

Mattilsynet ble varslet 5. juli av Salangfisk om den mistanken, og var på plass noen dager senere for å ta prøver. 

Mattilsynet kan pålegge tømming av anlegget, og vil om kort tid opprette en bekjempelsessone, med utgangspunkt i lokalitet 36357 Salangsverket. Det kan bli iverksatt endringer i overvåkningssonen i området.