<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Fast track» for sjømat – opp 50 prosent

Passmangel og flyplasskaos er helt ukjent når laksen skal reise verden over. I mai fløy norsk sjømat på «fast track» til historisk mairekord.

Publisert 3. juni 2022
Oppdatert 3. juni 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 521 ord
Article lead
lead
FAST TRACK: Laks og sjømat har «ingen» utfordringer med å komme seg på fly til ulike destinasjoner verden over. Her blir laks fra SalMar lastet ombord i et fly fra SAS på Gardermoen. Foto: Ivan Kverme
FAST TRACK: Laks og sjømat har «ingen» utfordringer med å komme seg på fly til ulike destinasjoner verden over. Her blir laks fra SalMar lastet ombord i et fly fra SAS på Gardermoen. Foto: Ivan Kverme

Norge eksporterte sjømat for 12,4 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 4,1 milliarder, eller 49 prosent, sammenlignet med mai i fjor, viser ferske tall fra Norges sjømatråd.

– Den sterke globale etterspørsel etter norsk sjømat ga en eksportverdi i mai som er tidenes nest høyeste i en enkeltmåned, kun slått av mars i år, sier konstituert adm. direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

– Økte eksportpriser, først og fremst på laks, men også for andre arter som ørret, torsk, sei, hyse og sild, er hovedårsaken til veksten, legger Grønbech til.

Enorm vekst

Norske oppdrettere har solgt laks og sjømat til skyhøye priser i bøtter og spann i år. 

Et brennhett marked har sendt total eksportverdi for laks opp til 57,8 milliarder kroner i år når vi tikker av mai måned. Det tilsvarer en økning på 13,2 milliarder – eller 30 prosents hopp – sammenlignet med samme tid i fjor.

Selv om priser og volum differensierer fra år til år, kan et bilde på veksten illustreres slik foreslår den konstituerte sjømatsjefen.

OVERTAR STAFETTPINNEN: Fra venstre Børge Grønbech, ny konstituert adm. direktør, med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (AP) og Renate Larsen, som inntil nylig var toppsjef i Sjømatrådet. Bilde fra Sjømatmessen i Barcelona i år. Foto: Sjømatrådet

– I hele 2012 var den norske sjømateksporten på 52,1 milliarder kroner. Denne verdien har vi altså passert allerede etter fem måneder i 2022.

– Det viser hvilket eksporteventyr norsk sjømat har vært de ti seneste årene, legger Grønbech til.

Høy global inflasjon

Den ferske sjømattoppen understreker samtidig at krigen i Ukraina kaster en dyster skygge over den sterke eksportveksten i år.

– Vi lever fortsatt i utfordrende tider. Høy global matvareinflasjon, begrenset tilførsel av viktige fiskeslag fra både Norge og andre land, og en gjenåpning av restauranter og hoteller etter coronapandemien, har gitt økte priser, forklarer Grønbech.

Samtidig er betydelig høyere råvarekostnader utfordrende for bearbeidingsindustrien både i Norge og utlandet.

– Når andre innsatsfaktorer øker i pris, har det blitt betydelig dyrere å produsere ulike sjømatprodukter. Det merker også norske sjømatprodusenter og eksportører veldig godt. Utsikter til økte renter og reallønnsnedgang i mange viktige markeder, gjør at det er usikkerhet rundt etterspørselsutviklingen, advarer sjømattoppen.

Laks hoppet 47 prosent

Laksen er sjømatens største eksportvare. I mai ble det eksportert 84.800 tonn laks til en verdi av 8,6 milliarder kroner.

Eksportverdien for laks steg med hele 2,7 milliarder kroner, eller 47 prosent, sammenlignet med mai i fjor.

Etter fire måneder på rad med volumfall, opplevde norsk laks en volumvekst på 3 prosent i mai, opplyser sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

– Svakt eksportvolum over tid, og etterspørselsvekst etter lettelser i coronarestriksjonene, har ført til den sterke prisutviklingen, forklarer analytikeren.

Ifølge Fish Pool lå gjennomsnittlig laksepris i mai måned rundt 107 kroner pr. kilo. Ekstremt høye laksepriser i år har bidratt til nye rekordmåneder på rekke og rad, til tross for stort sett lavere volumer. 

Ørreten passerte også en magisk grense i mai – hvor prisen for første gang bikket 100 kroner pr. kilo. Eksportverdien på ørret ble løftet med 125 millioner kroner, til 397 millioner i mai – et hopp tilsvarende 46 prosent mot samme måned i fjor.