<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter kostnadssmell

Kostnadsinflasjonen har truffet sjømatselskapene på børsen, og The Kingfish Company er ikke noe unntak. Nå varsler den landbaserte oppdretteren økte kostnader og mulige forsinkelser for fase 2.

Publisert 2. sep. 2022 kl. 08.52
Oppdatert 2. sep. 2022 klokken 15.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
SER KOSTNADSØKNING: Konsernsjef Ohad Maiman i The Kingfish Company, som driver landbasert oppdrett av yellowtail kingfish. Foto: The Kingfish Company

 

Oppdrettsnæringen har i takt med høye priser på proteiner som laks, blitt truffet av en sterk inflasjon i kostnader på alt fra råvarer til fôr og materialer. Spesielt utsatt er flere av de landbaserte aktørene som skal vokse stort i tiden fremover, med store investeringer i landbaserte oppdrettsanlegg.

I sommer sikret Atlantic Sapphire seg en kombinasjon av bankfinansiering og egenkapital til selskapets fase 2-utvidelse i Miami. Selskapet varslet samtidig at investeringsestimatet for utvidelsen ble økt fra 225 millioner dollar til mellom 275 og 300 millioner dollar, samtidig som det ble understrekt at estimatet er usikkert.

Den landbaserte oppdretteren The Kingfish Company satser hardt på oppdrett av den tropiske arten yellowtail kingfish, ved selskapets anlegg i Nederland.

Selskapet er i prosessen med å ferdigstille fase 2-utvidelsen, som etter planen vil ta selskapet til et årlig produksjonsvolum på 3.500 tonn yellowtail kingfish.

I forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag fredag varsler det nå at kostnadsøkninger vil treffe hardt fremover.

– De siste 1,5 årene har vi klart å unngå store kostnadsoverskridelser og vi har holdt oss innenfor budsjettet. Men gitt den gjeldende situasjonen vi er i, med inflasjon og forstyrrelser i tilbudskjedene, så venter vi betydelige ekstra kostnader, og mulige forsinkelser for det gjenværende arbeidet, sier ledelsen under presentasjonen fredag.

The Kingfish Company

 

(Mill. eur) 1.h/22 1.h/21
Inntekter 8,4 3,8
Operasjonelt driftsresultat −3,4 −3,6
Resultat før skatt −4 −3,9
Resultat etter skatt −2,8 −3,2

Fortsatt i minus

Kingfish-oppdretteren fikk et negativt operasjonelt driftsresultat på 3,4 millioner euro i første halvår av 2022, mot minus 3,6 millioner euro i samme periode året før. Tap før skatt beløp seg til 4,1 millioner euro, mot 3,9 millioner i første halvår 2021.

Inntektene fikk seg et løft fra 3,8 millioner euro i første halvår i fjor til 8,4 millioner i første halvår 2022.

– Salgsprisen for både liten og stor fisk økte med 14 prosent i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Etterspørselen etter fersk fisk fortsetter å overgå tilbudet, til tross for økte slaktevolumer og høyere salgspris, sier konsernsjef Ohad Maiman i The Kingfish Company.

Selskapet hadde et slaktevolum på 739 tonn i første halvår, mot 944 tonn i samme periode i fjor.

Store planer

Selskapet venter at produksjonen fra fase 2-utvidelsen i Nederland vil starte i fjerde kvartal i år, eller i første kvartal neste år. Tidligere har selskapet ventet produksjonsstart i fjerde kvartal.

Videre så gjentas det en langsiktig ambisjon om en årlig produksjon på 44.500 tonn i Nederland, Sør-Europa og USA.

The Kingfish Company hadde driftsinvesteringer på 32,4 millioner euro i første halvår 2022.