Mener SATS er verdt 5 milliarder kroner

– Jeg tror at aksjen vil bli attraktiv for investorer som er glad i utbytte, sier investor og Elixia-gründer Bjørn Maaseide.

OVERASKET: BJørn Maaseide trodde SATS ville bli en folkeaksje. I forbindelse med børsnoteringen ble kun tre prosent av aksjene allokert til privatinvestorer. Foto: Michael Groth
Sport

Onsdag i forrige uke fikk SATS en iskald skulder fra investorene etter at treningskjeden ble notert på Oslo Børs. Storeier Bjørn Maaseide & Co. forsøkte å selge aksjer for opptil 28 kroner til investorer i forbindelse med børsnoteringen, men måtte ta til takke med 23,50 kroner. Debuten på Oslo Børs endte med et kursfall på 7,6 prosent til 21,71 kroner – 22 prosent lavere enn drømmekursen.

Mandag ettermiddag har imidlertid aksjen korrigert litt opp og handles for 22,40 kroner, noe som priser egenkapitalen til 3,8 milliarder kroner.

– Jeg synes egentlig at SATS-aksjen ble ganske lavt priset. Det er guidet at selskapet skal levere en EBITDA på mellom 580 og 600 millioner kroner i år. Hvis du tar 10 ganger EBITDA og trekker fra nettogjelden havner man på 5 milliarder kroner. Jeg tror at aksjen vil bli attraktiv for investorer som er glad i utbytte, sier investor Bjørn Maaseide, som mandag var gjest på Fa-tv.

– Får du lyst til å kjøpe flere aksjer?

– Jeg skal gjøre en større eiendomssatsing, så det er vanskelig å si hvor mye penger det er fornuftig å plassere i en aksje. Jeg har imidlertid en lock-up på 6 og 12 måneder, så foreløpig blir jeg sittende rolig, sier Maaseide, som eier aksjer for rundt 300 millioner kroner.

Fristes av utbytte

I forbindelse med børsnoteringen av SATS fikk porteføljeforvalter Jan Petter Sissener gjennom fondet Sissener Canopus tildelt 1,8 millioner aksjer. Etter noteringen har han kjøpt ytterligere 200.000 aksjer og basert på dagens kurs eier forvalteren verdier for rundt 45 millioner kroner i treningskjeden.

– SATS er på ingen måte et vekstcase, men man kjøper et selskap med god visibilitet og relativt høy direkteavkastning, sier Jan Petter Sissener til Finansavisen.

STORAKSJONÆR: Jan Petter Sissener eier gjennom fondet Sissener Canopus 2 millioner SATS-aksjer. Foto: Iván Kverme

Liker inntektsmodellen

I 2014 fusjonerte Sats og Elixia, og dannet en felles kjede, som i dag har rundt 700.000 medlemmer i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

– Det forventes at SATS' medlemsbase vil ha en årlig vekst (CAGR, red.anm) på to prosent de neste fire årene. Hvert medlem betaler cirka 500 kroner i måneden og denne abonnementbaserte inntektsmodellen synes jeg virker attraktiv, da den vil gi en meget god visibilitet på fremtidig inntjening, sier Sissener, og legger til:

– I tillegg mener jeg at fitness og ønsket om å holde seg i form er en langsiktig trend, som kommer til å vedvare og være svært fordelaktig for en markedsledende aktør som SATS.

Ifølge Sissener handles SATS til rundt 11-12 ganger forventet inntjening avhengig om man justerer for Danmark eller ikke, med en EV/EBIT-multippel på 11 basert på 2020-estimater.

ER MED: Martin Mølsæter eier 1,6 millioner SATS-aksjer gjennom First Generator. Foto: Jørgen Hyvang

Ønsker ikke støttemedlemmer

Det er ventet at treningskjeden skal omsette for cirka 4 milliarder kroner i 2019, hvor om lag 80 prosent av inntektene skal komme fra medlemskontigenter.

– Rundt 15 prosent vil komme fra salg av timer med personlig trenger og de siste 5 prosentene vil komme fra salg av mat, drikke og treningsutstyr. Så i motsetning til hva mange tror ønsker SATS færrest mulig passive medlemmer, siden dette påvirker churn (måling av kundefrafall red.anm.) og mersalg, sier Sissener.

Få privatinvestorer

I motsetning til i Norske Skog er aksjonærlisten til SATS preget av institusjonelle investorer  og bare 3 prosent av tilbudsaksjene ble allokert til privatinvestorer. 

– Tilbake i tid tenkte jeg at SATS kom til å bli en folkeaksje, så det var litt overraskende at såpass få privatinvestorer ble med. Jeg er imidlertid fornøyd med at Stein Erik Hagen er kommet inn som nøkkelinvestor, siden da vet man at det ligger en seriøs analyse bak kjøpet, sier Maaseide.

SATSER: Stein Erik Hagen kjøpte snaut 17 millioner aksjer i børsnotering av SATS, noe som utgjør 9,99 prosent av selskapet. Foto: NTB Scanpix

Hagen har gjennom investeringsselskapet Canica kjøpt snaut 17 millioner aksjer i treningskjeden, som tilsvarer 9,99 prosent av selskapet.

Inn på eiersiden kommer også fondet First Generator, som forvaltes av Martin Mølsæter med 1,6 millioner aksjer. Wenaasgruppen med hotellgrossist Lars Wenaas og Pactum er også å finne blant de 50 største aksjonærene.