<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Swix tror på ny salgsboom etter fluorforbudet

Felleski har ført til nedgang i salget av skismurning hos Swix, men Åge Skinstad er ikke i tvil om at fluorforbudet vil føre til en økning igjen.

    Publisert 11. des. 2019 kl. 20.42
    Oppdatert 13. des. 2019 klokken 07.14
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 746 ord
    GULL I FORBUD: Åge Skinstad mener Swix vil klare å erstatte den magiske fluoren i festesmurninger og alle gliderprodukter så nær som de rene fluorpulverne. Foto: Steinar Grini

    – Det er ingen tvil om at fluorforbudet er er veldig bra både for oss og miljøet, sier Åge Skinstad.

    Han er adm. direktør i Brav og «brand manager» for Swix, som er én av merkevarene i Brav-konsernet sammen med Ulvang, Lundhags, Helsport, HardRocks, Toko og Original Teamwear.

    Fjorårsresultatene for gruppen var svake. Den norske delen gikk med 46,5 millioner kroner i underskudd. Konsernet klarte 3,5 millioner i pluss av en omsetning på 1,1 milliard.

    – Brav Norge gjorde det ganske svakt i fjor som følge av en del ekstraordinære kostnader, og totalt ble det heller ikke et spesielt bra resultat. Vi vil nok bruke et par år på å komme opp i lønnsomhet, sier Skinstad.

    – For Swix blir 2019 et greit år, men vi får ikke vesentlig bedre resultater enn i fjor, sier.

    Fluorforbudet vil være superpositivt for oss
    Åge Skinstad, Swix

    – Superpositivt for oss

    Noe av årsaken er at salget av felleski har redusert behovet for festesmurning dramatisk.

    – Vi har solgt noe mindre skismøring, hvilket skyldes at det har gått mye mindre festesmøring og klister på grunn av felleskiene. Markedet for festeprodukter har falt. Det har gått betraktelig ned, sier Skinstad, som i det minste har forsøkt å møte fallet med en pakke for rens og impregnering av skifellene.

    Det har ikke vært noen fullgod erstatning, men sammen med flytende glidere har det bidratt til å redusere nedgangen.

    En kuriositet er at Skinstads sønn, Petter Soleng Skinstad, satte fart i felleskisalget da han, riktignok som tilnærmet eliteløper, vant Fredagsbirken på felleski i 2016.

    Skinstad bærer ikke nag til sønnen – ihvertfall ikke åpenlyst, ut over at han unnlater å besvare telefonen fra sønnen når Finansavisen er på besøk.

    – Smurning utgjør en tredel av omsetningen i Swix, og fluor utgjør 25 prosent av dette - altså under 10 prosent totalt, sier Skinstad.

    Mens felleskiene er en trussel mot Swix, tror Skinstad at det overraskende fluorforbudet, som vil gjelde fra neste vinter, vil være det motsatte.

    – Fluorforbudet vil være superpositivt for oss og skisporten generelt, sier Skinstad som legger til at han mener Swix har ligget i forkant og at han er glad for totalforbudet.

    Seks årsverk bortkastet

    Det sier han til tross for at Swix har hatt seks mann som har jobbet et år med å utvikle mindre skadelige fluorsmurninger inneholdende seks og ikke åtte karbonatomer i et fluormolekyl, hvilket reduserer halveringstiden fra 3,5 år til 35 dager.

    Produktserien var ferdigutviklet, og har kostet millioner, men FIS-vedtaket gjorde at produktene ikke kan selges etter 1. november neste år.

    – Swix har som følge av miljøfare tenkt at utviklingen skulle gå mot fluorfri skismurning. I 2017 var 60 prosent av all smurning fluorfri. 2018 havnet vi på 70 prosent og i 2019 havner vi på 75 prosent. Vårt opprinnelige mål var at 80 prosent skulle være fluorfritt i 2020, 90 prosent i 2021 og 100 prosent i 2022. Dette ble snudd skikkelig på hodet av vedtaket i FIS. 

    – Jeg hadde mistanke om at de kunne komme før, men så kjapt var overraskende for oss, sier Skinstad, som antar det skyldtes vanskeligheter med å teste forskjell på C8-basert fluor som EU har gjort ulovlig og C6-basert fluor som er lovlig.

    Men fortsatt har FIS' absolutte forbud forbehold om at de finner en god nok og rask nok testmetode.

    Vanskelig å erstatte fluorpulver

    Ingen TV-seere vil se forskjell om man går 30 sekunder raskere på en 10-kilometer
    Åge Skinstad, Swix

    Skinstad forbereder seg på at de gjør det.

    – Det er ikke fluor i vanlig festesmurning, og bare litt fluor i festevokser for racing. Her tror vi at vi skal erstatte fluor på kort tid. På grunn av forbudet mot fluor for barn under 16 år fremskyndte vi prosessen med å erstatte fluor allerede i fjor. 

    – På kaldt føre har vi hatt like god glid på nye produkter uten fluor som i de med fluor. I lavfluorsmurningene handler det om å bruke en renere type parafin, og der tror vi det skal gå greit å erstatte.

    – Når det gjelder høyfluorgliderne, har vi fått til noe på fluorfrie maratonglidere, som er en type underlagsglider som holder lenge, og de resultatene er så gode at vi vil kunne bruke dette i høyfluorproduktene. Da står vi igjen med pulver og blokker av ren fluor samt flytende topping. De blir vanskelig å erstatte med fluorfrie produkter. Men blir fluor forbudt, kan ingen andre bruke fluor heller, sier Skinstad.

    – Ingen TV-seere vil se forskjell om man går 30 sekunder raskere på en 10-kilometer på vått føre, sier han.