Snublet i kappløpet

Skoprodusentene løper om kapp for å komme med egne karbonsålemodeller. Asics’ modell skulle først lanseres i april.

Startet ballet: Eliud Kipchoge brukte Nike-modellen Alphafly da han løp tidenes første "maraton" under to timer. Foto: NTB Scanpix

Finansavisen omtalte mandag skoprodusenten Asics nye toppmodell blant løpeskoene, Meta Racer Tokyo. Skoen har to parallelle karbonplater i sålen, og er tenkt som et våpen i kampen mot blant andre Nikes Vaporfly-modeller.

Problemet er bare at skoen ikke skulle lanseres før i april, som en opptrapping til sommer-OL i Tokyo, hvor Asics er hovedsponsor.

Representanter for Asics Skandinavia har derfor forsøkt å få Finansavisen til å fjerne nettsakene som omtaler den nye skoen. Asics’ lanseringsplan tok ikke høyde for at skoen skulle bli kjent allerede nå.

Rekordfangsten

Kampen om løpeskotronen er hard. Etter rekordraset med Nikes Vaporfly 4% og Next% har også konkurrentene varslet sine modeller med karbon i sålen i høyt tempo. Nike-skoene er ikke bare kjent som redskapet under Eliud Kipchoges historiske første “maraton” under 2 timer. Kipchoge løp imidlertid med en prototype, kalt Alphafly, som ikke er i nærheten av å være allment tilgjengelig.

Selv om løpet ikke hadde vært rigget på alle vis, med andre løpere som vindskjerm og andre grep, ville derfor tiden neppe vært godkjent som en rekord.

Det er imidlertid nok av sterke tider og personlige rekorder med de mer ordinære Vaporfly-skoene til at løpere står i kø for å kjøpe dem.

I tillegg til kravet om at skoene må være tilgjengelige også for konkurrenter, vurderer idrettens organer hvilke fysiske krav skoene må oppfylle, inkludert et forslag om maksimal såletykkelse.

Samtidig har spekulasjonene om et mulig forbud mot Vaporfly-modellene de siste dagene løftet aksjekursene hos konkurrenter som Adidas, Asics og Mizuno.

Karbonfangsten

Adidas planla å la sine toppløpere bruke den nye, hemmelige modellen under fjorårets Berlin Marathon. En prototype med ekstremt tykk såle ble også observert under det nylige halvmaratonløpet i Houston.

Nå har Adidas lansert sine Adizero Pro, komplett med den “obligatoriske” karbonplaten. New Balance har sin FuelCell-sko med karbonplate, Saucony sin Endorphin Pro med en S-formet karbonplate.

Rekord med prototype

Det kanadiske løpemagasinet Running Magazine omtale i oktober Asics’ prototype, da den ble brukt av tyske Jan Frodeno da han satte ny verdensrekord under et triathlon-løp på Kona i Hawaii i oktober.

Nyttårsaften fulgte Twitter-kontoen Sneak Leaks opp med de første bildene av Meta Racer Tokyo, komplett i fargene som skal lanseres i april.

Som første avis kunne Finansavisen mandag komme med detaljene, som at skoen har to parallelle karbonplater, veier under 200 gram og at prisen vil bli satt rundt 400 kroner under Nikes tilsvarende modeller.