Skiforbundet bidrar med null friske kroner når Skifestivalen skal reddes

Holmenkollen Skifestival kuttet tapet fra 15 til 7,5 millioner etter tiggerferd hos partnerne. De siste 7,5 millionene må sankes på dugnad de neste to ukene.

SNART I MÅL: Styreleder Birger Magnus må ha på plass de siste dugnadspengene i Holmenkollen Skifestival i løpet av to uker. Foto: Eivind Yggeseth
Sport

– Vi begynner å få hodet over vannet men svømmer ennå, men vi tror vi skal komme i mål. Utfordringene er at vi må betale kreditorene snart da en rekke kreditorer har avtalefestet utbetaling i la kort tid, sier styreleder Birger Magnus i Holmenkollen Skifestival.

Selskapet har to arrangementshelger i Holmenkollanlegget i løpet av vinteren, henholdsvis verdenscup i nordiske grener og verdenscup i skiskyting.

– Det første arrangementet ble gjennomført uten publikum, hvilket ga et stort inntektsbortfall uten at vi klarte å redusere kostnadene. For skiskyting ble det ikke noe arrangement, så der ble det også inntektsbortfall hvorpå vi i noen grad klarte å kutte kostnader, sier Magnus

– I sum fikk vi et inntektsbortfall på ca 15 millioner kroner.

Da står vi igjen med et gap på 7,5 millioner kroner i et selskap som er dårlig kapitalisert. Hvis vi ikke får dekket dette, har vi alvorlige problemer
Birger Magnus

Gap på 7,5 mill.

Holmenkollen Skifestival A/S bærer hele risikoen for verdenscup i nordiske grener, mens for skiskytterhelgen deles risikoen 50/50 med Norges Skiskytterforbund.

– Vi har gjort en stor dugnad nå med bidrag fra sponsorer som hadde krav på ytelser i nordisk. De skulle blant annet ha billetter og være i Kollen med kunder eller ansatte med lavvo og annet, og der har vi klart å få sponsorbeløpene som avtalt uten å levere full vare.

Det sponsorene har fått er merkevareannonser på arena og dermed på tv.

– Vi har jobbet mye med dem for å unngå for tøffe krav, og det har vi oppnådd. Da står vi igjen med et gap på 7,5 millioner kroner i et selskap som er dårlig kapitalisert. Hvis vi ikke får dekket dette, har vi alvorlige problemer. Men vi har god tro på å greie dette.

Utfordringen er at vi må ha løsning nå. Vi kan ikke drive for kreditors regning altfor lenge. Jeg snakker om dager og ikke uker
Birger Magnus

Har dager, ikke uker

– For det første har vi fått et dugnadsbidrag på én million fra Obos gitt at andre også stiller. Vi regner med å få betalingsutsettelse på arenaleie til Oslo kommune, og har i tillegg fått muntlig tilsagn på tidligere søknader om arrangementstilskudd.

– I tillegg har vi den statlige ordningen via Kulturdepartementet som behandles av Lotteri- og stiftelsestilsynet der Skiforbundet fronter på vegne av oss , så der håper vi å få noe. Til slutt ble det etablert et VM-fond etter 2011 der vi har en positiv dialog.

– Utfordringen er at vi må ha løsning nå. Vi kan ikke drive for kreditors regning altfor lenge. Jeg snakker om dager og ikke uker.

– Det vi kommuniserer til kreditorer er at vi tror vi klarer det, og at de må ha litt tålmodighet, men håper å få bekreftet endelig i løpet av denne uken eller påskeuken.

Null fra Skiforbundet

Det største tapet oppsto skiskytterhelgen, men for Holmenkollen Skifestival ble Kollenhelgen verst ettersom de her ikke hadde noen å dele tapet med. Bortsett fra publikum, da som ikke fikk tilbake pengene de hadde brukt på billetter - totalt 3 millioner kroner.

– Vil dere bli tilført kapital fra eieren, Norges Skiforbund?

– Vi har fått tilsagn om at de konverterer et likviditetslån på over 2 millioner til ansvarlig lån.

Skiforbundets bidrag er imidlertid ikke friske penger, men skriver seg fra tidligere tider da verdenscup i alpint gikk dårlig økonomisk.

– Dessuten er det plan om at Skiskytterforbundet skal inn på eiersiden, hvilket trolig blir realisert i løpet av våren, og da skytes det inn ytterligere kapital. Da vil vi kunne arrangere Holmenkollrennene både i 2021 og 2022. Noe annet ville ikke vært ansvarlig.

holmenkollen skifestival
birger magnus
norges skiforbund
Nyheter
Sport