Halverte karbonet

«Skodoping»-reglene gjorde at Asics måtte endre sin nye toppmodell.

Halvert: Friidrettsorganisasjonenes grep gjorde at Asics på kort tid har kastet ut én av to karbonplater i sin nyeste toppmodell. Foto: Asics
Sport

I januar kunne Finansavisen fortelle om det japanske skomerket Asics' nye toppmodell, Metaracer Tokyo, som var planlagt lansert i april.

Skoen, som skulle lanseres i april i forkant av sommer-OL i Tokyo, var åpenbart Asics' svar på Nikes omdiskuterte Vaporfly-modeller. 

Nike-skoene, med ekstra høy såle og karbonplate for å sikre spenstige fraspark, var blant annet brukt da Eliud Kipchoge løp en maraton på under to timer. Denne spesialmodellen, Alphafly, hadde hele tre karbonplater. 

Diskusjonen oppstod imidlertid umiddelbart om det var greit å delta med hvilke som helst sko på føttene. 

Forbundet sa «nei»

Forbundet World Athletics (IAAF) besluttet i slutten av januar at før en sko kan brukes i konkurranser, må den ha vært tilgjengelig i ordinært salg i butikker i minst fire måneder. Dessuten satte forbundet en viktig teknisk begrensning; det er kun tillatt med én karbonplate i sålen, som ikke kan være tykkere enn fire centimeter. 

Bakgrunnen er IAAF-regelen som lenge har sagt: «shoes must not be constructed so as to give athletes any unfair assistance or advantage».

Fra to til én

Nå er Asics' Metaracer lansert i Japan, kun digitalt, selvsagt, og med mer enn nok tid i butikkene til OL, som først arrangeres i juli 2021. Global lansering vil skje 26. juni.

Dessuten er de to karbonplatene blitt til én.

Asics opplyser samtidig at overdelen er gjort spesielt pustende, at mellomsålen består av såkalt Flytefoam-teknologi og at yttersålen skal sikre spesielt godt feste under våte forhold.

Prisen er satt til 200 euro.

sport
løping
maraton
nike
asics
ol
Nyheter
Sport