Fotballstjernene faller milliarder i verdi

Coronakrisen får større konsekvenser enn tapt billettsalg for fotballklubbene. Franske og engelske klubber går en solid nedgang i møte.

TRØST: PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappés verdi på overgangsmarkedet falt betraktelig etter sesongen ble kansellert. Det samme kan skje for engelske klubber. Foto: NTB Scanpix
Sport

Coronakrisen får konsekvenser for fotballklubene rundt i Europa. Tapte billett- og TV-inntekter er selvsagte. 

Men en ny undersøkelse viser at spillernes verdi også faller markant. Kylian Mbappe og Neymar har kombinert falt svimlende 955 millioner kroner i verdi som følge av at Ligue 1 ble kansellert i forrige uke. 

Til sammenligning er det tett oppunder den daværende rekordsummen Paul Pogba ble hentet for fra Juventus til Manchester United i 2016. Prislappen var da på 985 millioner kroner.

PSG-stallen har falt med 25,4 prosent, og Barcelonas spillere er verdt 28,9 prosent mindre enn før coronakrisen, ifølge Bloomberg som referer til estimater utført av KPMG.

Det er imidlertid ikke bare de franske og spanske spillerne som faller i verdi.

Milliarder tapt

Engelske, tyske og italienske klubber kan også vente seg markante verdifall i stallen. 

Dersom sesongen i England ikke blir fullført regner KPMG med at samlet spillerverdi i Manchester City, verdens mest verdifulle klubb, kan falle med svimlende 3,1 milliarder kroner.

KPMG har satt sammen en oversikt som viser hvordan de to forskjellige utfallene av sesongavslutningen vil ha innvirkning på klubbenes verdier. 

VERDIFALL: Statistikken viser hvor mye hver av de europeiske klubbene kan falle i verdi ved to forskjellige utfall: At sesongen blir kansellert, og at sesongen fortsetter. Begge utfall gir markante verditap i spillerstallen. Kilde: KPMG Sports Advisory Practice

Første scenario der sesongen blir kansellert vises i rødt. Dersom sesongen blir fullført vil verdifallet reduseres noe, markert med blått. Gul stolpe viser februarverdi av stallen til de forskjellige klubbene.

Premier League ser ut til å ønske å fullføre sesongen, da for lukkede dører. Det har imidlertid ikke kommet noen konkret avgjørelse fra England på hvordan det vil gjøres. 

De viktigste punktene skal være at de mindre klubbene sliter som følge av de tapte inntektene. Et annet punkt er at spillerne er usikre på om det er trygt å sette i gang med sesongen igjen.