Oppkjøpsfond vil gjenreise Italias Serie A

Fire oppkjøpsfond kjemper om å sikre seg rettighetene til Serie A. Hittil har CVC lagt inn et bud som priser ligaen til 117 milliarder kroner.

VIL BLI BEST IGJEN: Her Juventus-stjernen Cristiano Ronaldo (t.h.) i kamp om ballen med norske Morten Thorsby i klubben Sampdoria. Nå vil presidenten i det italienske ligasystemet gjøre Serie A til verdens beste liga. Foto: Ettore Griffoni/Dreamstime
Sport

Legender som Paolo Maldini, Alessandro Del Piero, Diego Maradona og Franco Baresi gjorde Serie A en gang i tiden til verdens beste fotballiga, mente mange. Men på cirka to tiår har italiensk fotball gått fra å være den aller beste til å måtte skygge banen for ligaene i England, Spania og Tyskland når det kommer til kvalitet, og dermed også inntekter og seertall.

Nå har Paolo Dal Pino, den nyvalgte presidenten i Serie A, fått nok av de mørke skyene som henger over Italia. Med hjelp fra oppkjøpsfond vil Dal Pino gjenreise Serie A til den stormakten som ligaen en gang var.

Vi ønsker å gjøre Serie A til den beste fotballigaen i verden igjen
Paolo Dal Pino

Vil engasjere

Fans og tilhengere verden rundt har over årene endret måten de konsumerer sportslig innhold på. For seeren er det ikke lenger tilstrekkelig med kun en fotballkamp eller et bilrace, men det kreves enda mer i form av intervjuer, serier, konkurranser og annet behind the scenes-innhold.

«Vi ønsker å gjøre Serie A til den beste fotballigaen i verden igjen», sa Dal Pino etter presidentvalget.

Det skal han få til ved å skape et enda større engasjement med fansen verden rundt. For å muliggjøre dette trengs det penger, og det er her oppkjøpsfondene kommer inn i bildet.

STORMAKT: Paolo Dal Pino, president i Serie A, vil gjøre ligaen til den stormakten den en gang var. Foto: Serie A

Ifølge Financial Times ønsker både CVC, Bain Capital, Advent og General Atlantic å kjøpe opp cirka 20 prosent av et nytt selskap etablert av Serie A, og vil med det ta kontroll over visse deler av ligaens operasjonelle virksomhet. Det sportslige vil bli overlatt til klubbene, mens TV-rettigheter, merkevaren og den kommersielle utviklingen vil bli styrt av oppkjøpsfondene.

CVC har allerede lagt inn et bud på 23,5 milliarder kroner for 20 prosent av selskapet, noe som verdsetter ligaen til over 117 milliarder kroner.

Store summer

En av grunnene til at interessen fra oppkjøpsfondene er så stor, kommer av at fotball engasjerer milliarder av mennesker verden rundt. Det gjør at kringkastere er villige til å betale enorme summer for TV-rettighetene til de aller største europeiske ligaene.

For eksempel gikk Nent Group i februar ut med 20 milliarder kroner for TV-rettighetene til Premier League i Norden for årene 2022–2028.

TV-inntekter er penger som distribueres mellom klubbene i ligaen, og er klubbenes største inntektskilde med stor margin. Men når et oppkjøpsfond kommer inn på eiersiden, vil de også kreve sin del av kaken.

Gitt at Dal Pino og hans medhjelpere klarer å gjøre Serie A til en attraktiv liga å se på, vil seertallet øke, og med det vil også prisen på TV-rettighetene øke. Det er til fordel for oppkjøpsfondene, men også for klubbene, som har størstedelen av sine inntekter gjennom TV-rettigheter.

Dette er penger som kan reinvesteres i bedre spillere, stadioner og treningsanlegg, som samlet vil gi en bedre seeropplevelse. Slik kvalitet vil etter høy sannsynlighet øke seertall og inntekter, som igjen kan reinvesteres på samme måte.

Innovativ strategi

Uforutsigbare kontantstrømmer har gjort at oppkjøpsfond, som generelt er på jakt etter mer stabil vekst, har holdt seg langt unna fotballklubber, og heller overlatt risikoen til rike oligarker.

På tross av det har altså noen oppkjøpsfond øynet andre muligheter innenfor sportsbransjen. Ved å kjøpe hele turneringen i stedet for et enkeltstående lag, kan man redusere risikoen betraktelig, og samtidig oppnå stor gevinst.

Oppkjøpsfondet CVC har blant annet hatt Formel 1, MotoGP og Six Nations Rugby i sin selskapsportefølje, og det med stor suksess. Oppkjøpsfondet kan vise til en avkastning på over 500 prosent gjennom sitt oppkjøp av Formel 1 i 2006, som ble solgt åtte år senere.

Nå har altså store, internasjonale oppkjøpsfond som Advent, Bain Capital, General Atlantic og nevnte CVC rettet øynene mot Italia og Serie A i håp om tilsvarende avkastning for sine investorer.