Dårlige på banen, enda dårligere på børs

Blant børsnoterte fotballklubber i de store europeiske ligaene ligger Manchester United-aksjen på en klar sisteplass.

LITE Å KLAPPE FOR: Manchester United-stjernen Marcus Rashford og resten av laget har prestert svakt på banen i flere sesonger. Klubben ligger idag på 14. plass i Premier League. Foto: ntb
Sport

Før en kjærkommen borteseier mot Everton forrige helg var det flusst med spekulasjon rundt Ole Gunnar Solskjærs fremtid som Manchester United-manager.

3-1-seieren lettet presset mot Solskjær som har falt til tredjeplass i oddsmarkedet over hvilken Premier League-manager som blir den neste til å få sparken.

En annen på Old Trafford som kanskje burde oppdatere CV-en sin snart og se seg om etter ny jobb er Solskjærs sjef, konsernsjef Ed Woodward.

Mens Solskjær og resten av det sportslige apparatet blir målt på ligatabellen og hvor mange trofeer som kommer inn i premieskapet, så er det børsen som gir sin dom over Woodward. Og den er ikke noe bedre enn Uniteds tabellposisjon.

Siden sommeren 2013 har United-aksjen levert en avkastning på -15 prosent. Justerer man for utbytter er det rundt -10 prosent. Ser man på oversikten over børsnoterte fotballklubber i de store europeiske ligaene så er det klart svakest.

SVAK AVKASTNING: Ed Woodward har vært Manchester United-sjef siden 2013. Foto: NTB

Juventus har gjort det best med en oppgang på rett under 300 prosent. Benfica-aksjen er opp rundt 200 prosent mens den nest dårligste aksjen, Borussia Dortmund er opp 100 prosent.

https://infogram.com/fotball- 1h1749vloydlq6z?live

Grunnen til at utviklingen siden 2013 er relevant er at det var da den legendariske skotten Alex Ferguson ga seg som United-manager samt at mangeårig konsernsjef David Gill gikk av.

Woodward ble nevnt som etterfølger for sistnevnte og med Fergusons avgang inkluderte jobben plutselig en mer sentral rolle i den sportslige driften av selskapet. Både hva gjelder spillerlogistikk og ikke minst manager-logistikk.

Det har ikke vært noen suksess. Woodward har kjøpt dyrt, solgt billig og hatt spillerlønninger en toppklubb verdig uten at resultatene har stått i stil.

Kritiske røster vil hevde at den amerikanske Glazer-familien, som tok klubben av børs i 2005 og som fortsatt er den dominerende eieren, ikke har greie på europeisk fotball og at det gir seg utslag i dårlig ledelse.

Men den best drevne klubben i England de seneste årene ligger kun 50 kilometer vest for Manchester og har også amerikanske eiere. Liverpool har passert United hva gjelder sportslige resultater og har gjort det ved å bruke netto 120 millioner euro på spillerkjøp de seneste fem sesongene ifølge Transfermarkt.com

Manchester United har i samme periode brukt 557 millioner euro på netto spillerkjøp.

Svindyre sluttpakker til 3 managere og tilhørende støtteapparat som har blitt sparket i perioden kommer ikke med i oversikten men er betydelige utgifter det og.

Manchester United rapporterte tall for første kvartal 2021 på fredag (regnskapsåret følger sesongen journ. anm.) som var preget av inntektsfall som følge av mangelen på tilskuere på stadion.

Bunnlinjen endte på -30 millioner pund og Woodward kom med støtteerklæring til Solskjær:

“På banen, selv om det gjenstår mye hardt arbeid for å bli mer stabile, så forblir vi fullstendig forpliktet til den positive retningen vi er på vei under Ole etter hvert som laget utvikler seg.”

Det hadde vært rart om han sa noe annet, man har full tillit til man ikke har det. Kanskje er det likevel en fordel for Solskjærs jobbutsikter at Woodward har levert såpass svakt over lang tid at det å sparke trenere vil være å innrømme en ny tabbe.