<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Heftig lønnskutt for vinneren

Dagens vinner av Australian Open får 7,4 millioner mindre i prispenger enn fjorårets vinner. Alt på grunn av coronaviruset.

    Publisert 21. feb. 2021 kl. 10.02
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 447 ord
    BARE EN KAN VINNE: Enten blir det serberen Novak Djokovic (t.v.) eller russeren Daniil Medvedev. Uansett utfall, den som vinner Australia Open må tåle et lønnskutt på 29 prosent i år. Foto: NTB

    I dag spiller russeren Daniil Medvedev mot serberen Novak Djokovic i finalen i tennisturneringen Australian Open.

    Etter å ha beseiret seks motstandere hver i rundene før finalekampen, vil den som vinner i dag få all heder og ære, men også en fet premiesjekk på 18,2 millioner kroner.

    Det er mye, men ikke så mye som vinneren fikk i fjor. Da kunne Djokovic overføre 25,6 millioner kroner inn på bankkontoen, etter at han slo østerrikeren Dominic Thiem 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4 i finalen i Melbourne.

    Får én tredel mindre

    Premiepotten til vinneren er med andre ord redusert med 29 prosent i år eller 7,4 millioner norske kroner. Også de åtte som når semifinalene for herrene og damene, og de som blir nummer to i turneringen, må tåle lavere pengepremier.

    Grunnen til lønnskuttet i finalen er for å vise solidaritet med de andre deltakerne i turneringen. De har nemlig fått lønnshopp, noen opp mot nesten 20 prosent.

    Faktisk øker den totale premiepotten for hele turneringen med 31,8 millioner norske kroner i år eller 6,7 prosent. I fjor delte alle spillerne 441 millioner mellom seg, i år har de fått 473 millioner å dele.

    TILLATER PUBLIKUM: Vanligvis får 15.400 tilskuere plass på Rod Laver Arena hvor finalen spilles. I dag (eller kveld australsk tid) får 7.500 fans slippe inn stadiondørene. Foto: NTB

    

    Går glipp av turneringer

    Lønnsøkningen til de andre spillerne som ikke vinner turneringen begrunnes med at de har måtte tilbringe to uker i karantene i Australia før turneringen startet. 

    Årets konkurranse begynte tre uker senere enn i fjor, og ikke siden 1985 har finalen i Australian Open vært spilt så sent som i år.

    Utsettelsene på grunn av karanteneopphold, før og for noen også etter turneringen, fører til at man ikke kan spille andre turneringer. Da går man også glipp av inntekter.

    Årets turnering i Australia har nærmest blitt en ren TV-begivenhet, men i dag, når finalen mellom mennene spilles, har arrangørene fått tillatelse til å la 7.500 publikummere få innta Rod Laver Arena.

    Vanligvis har hovedbanen i turneringen en tilskuerkapasitet på 15.400 mennesker.

    Millioner til Ruud

    Norske Casper Ruud deltok i årets Grand Slam-turnering i Australia, og kom seg til 4. runde hvor han måtte kaste inn håndklede på grunn av smerter da 2. sett mot russeren Andrey Rublev var over. 

    Tross sorti før kvartfinalene på grunn av skade, kunne Ruud ta med en sjekk fra Melbourne på 320.000 australske dollar eller rundt 2,1 millioner norske kroner for deltagelsen i singelturneringen.

    Taperen av dagens finale får med seg 10 millioner norske kroner. Det er heller ikke så verst.

    SKADD: Casper Ruud kom til 4. runde i Australian Open, men en skade gjorde at han måtte gi seg etter 2. sett mot russeren Andrey Rublev. Foto: NTB