Ny superliga sender Solskjærs United til værs på børs

Aksjekursene til Manchester United og Juventus stiger etter annonsering av superturnering.

SUPERLIGA: Solskjærs United skyter i været etter nyhet om ny superliga. Foto: Reuters
Sport

Sent på søndags kveld kom nyheten om at tolv europeiske fotballklubber inngår et turneringssamarbeid som skal hete «Super League». Det gir utslag på fotballklubbers aksjekurser.

De aktuelle fotballklubbene som til nå har takket ja til fast deltakelse i turneringen er AC Milan, Arsenal, Atlético de Madrid, Chelsea, Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham Hotspur. Det forventes at ytterligere tre unavngitte klubber vil takke ja i nær fremtid. I tillegg vil ytterliggere fem lag få invitasjon til å delta, basert på lagets prestasjoner den foregående sesongen.

Dermed er verken Erling Braut Haalands Dortmund, Robert Lewandowskis Bayern München eller Neymars PSG med i turneringen.

Både Juventus og Manchester United er offentlig omsatte selskaper, på henholdsvis Milano-børsen og NYSE. Manchester United-aksjen har steget med 11 prosent i førhandelen, mens Juventus har steget med 15 prosent.

Feiring på børsen, fortvilelse blant fansen

Florentino Pérez, Real Madrids president og Super League sin første formann uttaler:

- Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og føre den til sin rettmessige plass i verden. Fotball er den eneste globale idretten med mer enn fire milliarder fans, og vårt ansvar som store klubber er å respondere til deres ønsker.

Hvorvidt det er fansens ønsker som klubbene lytter til er derimot uklart. Til tross for stigningen på børsen, har reaksjonene på det nye samarbeidet ikke latt vente på seg. Styret i Manchester United Supporters Club Scandinavia sier i en uttalelse at de er dypt bekymret over nyheten, og er i mot forslaget om å etablere en lukket europeisk superliga:

– En lukket europeisk superliga oppfattes som et angrep på fotballens idé og sjelen til engelsk fotball, sier styret i den skandinaviske supporterklubben. 

Andrea Agnelli, formann i Juventus, styremedlem i blant annet FIAT og nå viseformann i Super League mener at dette er en bærekraftig turneringsmodell for årene som kommer. I en uttalelse fra Super League sier han:

– Dette øker solidariteten substansielt, og gir fans og amatørspillere en jevn strøm av storoppgjør som vil fôre fansens engasjement, samt gi dem engasjerende rollemodeller.

Boris kritisk

Det er ikke bare fansen som er bekymret for utviklingen. Storbritannias statsminister Boris Johnson mener at planene for en europeisk superliga vil være veldig skadelig for fotballen:

– De involverte klubbene må svare for sine egne fans, i tillegg til det øvrige fotballfellesskapet, før de foretar seg noen videre handlinger.

– En svært dårlig idé

Fotballpresidenten i Norges Fotballforbund er også skuffet over de nye planene. Han mener Super League er et brudd på fellesskapet og solidariteten som fotballstrukturen bygger på.

– I dag er det slik at lag fra alle land kan kvalifisere seg for de gjeveste turneringene. Det er en mulighet for askeladden til å spille mot de beste. En Superliga, der kun noen få får lov til å være med, vil være et brudd på det fellesskapet og solidariteten turneringene er bygget på, sier Svendsen.

FIFA og UEFA har til gode å komme med sanksjoner rettet mot klubbene, men det spekuleres i at de kan komme til å utestenge utbryterklubbene fra alle turneringer de arrangerer. Premier League har blant annet advart ligaens klubber mot å delta i prosjektet.

Dersom de overnevnte klubbene utestenges fra de nåværende europeiske klubbturneringene, vil PSG stå igjen som eneste lag i denne sesongens Champions League, og kan dermed ligge an til å ta sin første, og lenge etterlengtede, tittel i turneringen.