Inntektshopp for Warholm

Selv om OL-drømmen ble satt på vent, og det største milliondrysset forskyves økte Karsten Warholm inntektene med 2 millioner kroner i fjor. 

Publisert 26. sep. 2021 kl. 10.36
Oppdatert 26. sep. 2021 klokken 10.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 420 ord
GULLØP: Karsten Warholms Sunn Vekst har trolig størreinntekter i vente etter sommerens OL-triumf.  Foto: NTB

I pandemiåret 2020 konkurrerte idrettsutøverne for tomme tribuner i de mesterskapene som ikke ble utsatt. Hekkeløper Karsten Warholm hadde likevel et godt år, og hevet inntektene med 51,36 prosent, eller 2 millioner kroner i fjor. 

Av årsregnskapene til Warholms selskap Sunn Vekst fremgår det at selskapet hadde driftsinntekter på 5,6 millioner kroner i 2020, opp fra 3,7 millioner kroner året før. 

Sunn Vekst 

(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 5,6 3,7
Driftsresultat 0,8 0,5
Resultat før skatt 0,6 0,5
Resultat etter skatt 0,6 0,5

Selskapets kostnader hadde imidlertid vokst fra rundt 3 millioner til 4,7 millioner kroner, driftsresultatet endte dermed på drøyt 800.000 kroner. 

Sunn Vekst lønnet tre årsverk i 2020, og utbetalte lønninger på 2,5 millioner kroner, opp fra 1,6 millioner året før. Det utbetales ikke honorar til styret, som ledes av Warholms mor, Kristine Grølin Haddal og har bestemor Elsa Margreta Kleppe som styremedlem.

Før skatt satt selskapet igjen med 660.000 kroner i overskudd, opp fra rett under 500.000 året før.  Hele overskuddet overføres til selskapets egenkapital som ved utgangen av 2020 er på 1,1 millioner kroner. 

Større fremover 

I 2020 skulle Warholm løpt OL i Tokyo, det ble som kjent utsatt til i år. I sommer vant hekkeløperen fra Ulsteinvik et suverent gull og satte ny verdensrekord på 400 meter hekk. Med denne seieren i boks vil det trolig vanke kjempebonuser fremover, og han kan tjene opptil 1 million i startpenger pr. stevne. 

«Karsten Warholm vil fremover tjene minimum 50.000 dollar pr. stevne og trolig 100.000 dollar i duell med Ray Benjamin. Han kan nå selge ut stadioner i utlandet. Det utgjør en ekstrem forskjell for stevnearrangørene. Karsten blir den best betalte mannlige friidrettsutøveren i hele Diamond League - foran «Mondo», Armand Duplantis», sa Bislett-sjef Steinar Hoen til Finansavisen i sommer. 

Sommeren 2019 byttet Warholm Nike ut med Puma, en avtale som ifølge kilder Finansavisen snakket med den gang skal være verdt opptil 600.000 euro pr. år før bonuser.  Rett før jul i fjor inngikk Warholm en sponsoravtale med Red Bull som hadde oppstart på nyåret, med en varighet to år frem i tid. 

Sunn Vekst siden 2018 

Warholm overtok selskapet Sunn Vekst fra onkelen Knut Haddal 31. desember 2018, onkelen hadde opprettet et år før. I løpet av den ene dagen med drift i 2018 bokførte Warholm 150.000 i inntekter.

I stedet for å sluse pengene inn på en fondskonto som gir mulighet for svært skattegunstige uttak helt til man legger opp.

«Fondskontoen fungerer med sine fordeler, men alt blir ikke dekket opp, og det gjør man med et aksjeselskap. Vi finner ordninger som passer», sa Haddal til Finansavisen.