KjøpLogg inn

Har dratt inn 70 millioner på fire måneder

Bodø/Glimt budsjetterte med 5,5 millioner i inntekter fra Europa-spill i år. Så langt har de sopt inn nesten 13 ganger så mye. Og fotballeventyret er ikke over.

Publisert 26. nov. 2021 kl. 15.59
Oppdatert 29. nov. 2021 klokken 18.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 673 ord
BODØ PÅ HODET: Klubben fra Nordland slo Jose Mourinhos menn 6-1 hjemme på Aspmyra og spilte uavgjort 2-2 på Olympiastadion i Roma. Slike resultater blir lagt merke til og sørger for klinkende mynt i Bodø/Glimts klubbkasse. Foto: NTB

Alle vet at fotball er big business. De største klubbene i verden har milliardomsetning, og de mest ettertraktede spillerne hever hver uke mer i lønn enn hva en gjennomsnittsnordmann tjener på ett helt år.

Gode resultater sørger for klingende mynt i kassen, og i høst har nordlendingene fra Bodø imponert fotballverdenen. Dermed triller det millioner inn på klubbkontoen.

– Vi er nøkterne og budsjetterte med å bli utslått i første kvalifiseringsrunde til Champions League og andre kvalifiseringsrunde i Conference League, sier Bodø/Glimts økonomiansvarlig Svein Tore Hansen.

Dette ville gitt klubben 550.000 euro eller 5,5 millioner norske kroner i overføringer fra UEFA.

Foreløpig 70 millioner

Det beløpet har Bodø/Glimt, som var på konkursens rand for litt over ti år siden, så langt tangert nesten 13 ganger.

UEFA arrangerer de tre europeiske fotballturneringene. Conference League er ikke like gjev og økonomisk lukrative som storebrødrene Europa League og Champions League. Men de 181 fotballklubbene som deltar i turneringen, deler en pengepott på 2,4 milliarder kroner.

En utregning Finansavisen har foretatt, viser at Bodø Glimt etter 2-0 seieren mot CSKA Sofia torsdag, så langt er sikret i overkant av 7 millioner euro i inntekter fra turneringen.

Det inkluderer penger for seire, uavgjort, deltagelse i gruppespill, et rangeringshonorar, minimum en andreplass i gruppespillet, inntekter fra kvalifiseringsrundene og en andel av markedspotten til Conference League. Så langt har Bodø/Glimt lagt beslag på tre prosent av den totale premie- og markedspotten til turneringen.

Seier verdt 11,3 mill.

Vinner nordlendingene den neste kampen mot Zorya Luhansk den 9. desember, vil Bodø/Glimt være garantert nesten 8,2 millioner euro eller 82 millioner norske kroner i inntekter fra UEFA. 

Utgangspunktet for regnestykket er en eurokurs på 10 kroner.

Går de videre fra åttendelsfinalen, øker summen betraktelig. En kvartfinaleplass betyr ytterligere én million euro i inntekter. En plass i semifinalen betyr at 3 millioner euro mer må sendes fra Sveits til Bodø. Og de to lagene som når finalen er garantert enda 3 millioner euro.

TELLER PENGER: Svein Tore Hansen er økonomiansvarlig i fotballklubben Bodø/Glimt, og har måtte forhold se til litt større summer og flere nuller i årets sesong, enn han er vant med. Foto: Bodø/Glimt

Regnet aldri på det

Går Bodø/Glimt hen og vinner hele turneringen, vil de gule fra nord ha krav på over 16 millioner euro eller 160 millioner kroner.

– Jeg fikk et 13 sider langt brev på engelsk fra UEFA i vår. Der sto det beskrevet hva vi får om vi går videre i finalekampene. Men jeg må innrømme at jeg ikke leste hele brevet, fordi jeg ikke trodde vi skulle nå så langt, sier Hansen.

Lagene i Conference League deler også en markedspott som er estimert å være på 23,5 millioner euro. Fordelingen tar blant annet utgangspunkt i antall seere som følger kampene på TV.

– Det er kompliserte utregninger, og vi vet ikke hvor mye vi vil få til slutt. Endelig svar kommer i juni neste år, når finalen er spilt, sier Hansen.

Hakeslepp på kontoret

Men noen markedsmidler har allerede funnet veien til Bodø.

– I november fikk vi 918.000 inn på konto. Jeg trodde først det var kroner, men så etter hvert at det var euro, og da snakk om over 9 millioner kroner, sier Hansen.

Så langt har Bodø/Glimt mottatt litt mer enn 50 av de 70 millionene UEFA skal betale dem. Neste utbetaling er i januar neste år.

Selv om summene fra UEFA er store i norsk fotballmålestokk, så erfarer Bodø/Glimt nå at det koster å spille mange kamper internasjonalt i løpet av noen hektiske høstmåneder.

– Vi har utgifter på i overkant av én million kroner for hver bortekamp til reise, kost og losji. Vinner man ikke kamper i gruppespillet, blir ikke regnestykket så lukrativt, sier Hansen.

Måtte investere

Når Bodø/Glimt spiller hjemme på Aspmyra, får de inntekter fra blant annet billettsalg. Men da må klubben også bære utgiftene med å arrangere kampen.

– Det har vært en del restriksjoner på flere kamper, og vi investert en del i stadion for å tilfredsstille internasjonale krav. Så vi har bare gått litt i pluss på hjemmekampene til nå, sier Hansen.

Siste kamp i Conference League spilles i Albanias hovedstad Tirana 25. mai neste år. Vinneren av finalekampen får fem millioner euro i prispenger.