Åpningskampen i årets fotball-VM i Qatar er bare to måneder unna, og investeringsbankene har begynt å lansere sine spådommer for hvem som løfter pokalen en liten uke før julaften.
Aksjestrateg Joachim Klement i London-baserte Liberum Capital har prikket vinneren de to siste gangene, og hevder selv overfor Marketwatch at ingen andre analytikere spådde Tyskland i 2014 og Frankrike i 2018.
Macquarie traff på Tyskland i 2014, men bommet med Spania i 2018. Nomura ble med på leken først i 2018, men traff da til gjengjeld på Frankrike. Goldman Sachs, UBS og ING bommet begge gangene.
Klement bruker i sin modell faktorer som BNP pr. innbygger, befolkningsstørrelse og temperatur, så vel som FIFA-ranking, men erkjenner overfor nettstedet at disse forklarer bare 45 prosent av variasjonene i suksess. Resten – altså 55 prosent – er basert på flaks.
Prognosen: Argentina vinner
– Dette mesterskapet vil bli annerledes, siden det vil bli spilt midt i og ikke til slutt i en sesong. Spillere som Robert Lewandowski vil trolig være i form og på toppen av sin prestasjonsevne. De vil ha spilt færre kamper i sine hjemlige ligaer og i Champions League, og vil være mindre slitne, sier Liberum-strategen.
Han trekker overfor Marketwatch også frem at landslagene vil få mindre tid til å forberede seg på – noe han mener er til hinder for eksempelvis Spania og Tyskland som setter sin lit til lagorganisering.
Klement spår denne gangen Lionel Messis Argentina som verdensmester, etter seier over England i finalen. Han tror altså ikke på Brasil, som gir lavest odds hos bookmakerne.
Rivalisering som stikker dypt
Rivaliseringen mellom Klements antatte finalemotstandere stikker dypt. Falklandskrigen var selvfølgelig blodig alvor, men VM-kampene har heller ikke gått upåaktet hen.
Argentina følte seg snytt etter 0-1-tapet i kvartfinalen i 1966, og mente Geoff Hurst var i offside på seiersmålet for vertsnasjonen som gikk helt til topps. I 1986 møttes de to i kvartfinalen på ny, men denne gang var det England som protesterte etter at Diego Maradona brukte «Guds hånd» på 1-0-målet i en 2-1-seier til Argentina. Også her sto vinneren av de to igjen med pokalen til slutt.
Kontroversielt var det også i 1998, da David Beckham ble utvist i åttendelsfinalen og Argentina vant på straffer.