<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– VM-gull kan avverge resesjon

Et VM-gull i fotball kan løfte BNP-veksten i vinnerlandet opptil 0,25 prosentpoeng i de to kvartalene som følger. England lever i håpet.

Publisert 21. nov. 2022
Oppdatert 21. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord
GOD START: England utklasser Iran i sin første kamp i Qatar-VM. Jude Bellingham satte det første målet. Foto: NTB

En studie utført ved University of Surrey i Storbritannia viser at et VM-gull i fotball kan gi BNP-veksten i vinnerlandet et løft på opptil 0,25 prosentpoeng i de to påfølgende kvartalene, skriver Evening Standard.

BNP-veksten kommer snarere gjennom økt eksport enn høyere forbruk og investeringer.

Effekten er dog ikke den samme for arrangørlandet, og den kan til og med være negativ.

Baklengs for arrangøren?

For eksempel har tidligere forskning ifølge avisen funnet at byene som var vertskap for USA-VM i 1994 pådro seg samlede tap på opptil 9,3 milliarder dollar – i motsetning til forventede 4 milliarder dollar i gevinst.

Studien, som baserer seg på OECD-tall fra 1961 og fremover, har samlet alle vinnerlandene i én pott og sammenlignet dem med et utvalg land som ikke har vunnet.

– Funnene styrker tanken om at suksess i en av de mest sette og prestisjetunge internasjonale sportsturneringene har potensial til å påvirke den økonomiske syklusen, sier studieforfatter og økonomiforsker Marco Mello.

Plaster på engelsk sår?

Årets arrangør Qatar, ett av verdens rikeste land målt i gjennomsnittlig lønn pr. innbygger, kan slik sett tåle en nedtur. Skulle araberstaten trosse forskningen og få seg et BNP-løft, hadde det – om ikke annet – vært til trøst for arrangøren av historiens desidert mest kontroversielle fotball-VM.

Forskeren Mello hevder overfor Evening Standard at et engelsk VM-gull kunne gi britisk økonomi sårt trengt stimulans.

– Det kan bidra til å lindre den nåværende krisen for britisk handel og eksport, som nylig har vært gjennom et Brexit-sjokk, fortsetter han.