Bill Gates - ble rik på andres flytur

Historien om Bill Gates liv med Microsoft er temmelig utrolig lesing. Viste du at han ble rik da en annen dro på flytur?

Bill Gates ble utnevnt til æresdoktor ved Karolinska Institutet i Solna utenfor Stockholm.Foto: Scanpix

Bill Gates er IT-kongen, da han var en av de to grunnleggerne av Microsoft. Han ble født og oppvokst i Seattle, og er for tiden verdens tredje rikeste.Han var frem til forrige fredag styreleder og chief software architect for Microsoft, men trappet da ned for å fokusere på sin filantropiske virksomhet med hele sin tid.Han driver The Bill & Melinda Gates Foundation med sin kone Melinda French Gates, og har i flere år vært rangert som verdens rikeste person. Warren Buffett er nå ansett for å være verdens rikeste, med Bill på tredje plass.Bill Gates formue er anslått til å være 58 milliarder dollar av Forbes Magazine.HistorienGates begynte å programmere i 1968 som 13 åring. I 1973 begynte Bill på Harvard og det var på eliteuniversitetet han kom i kontakt med Paul Allen.I 1975 startet de Microsoft for å markedsføre sin egen versjon av BASIC, Microsoft BASIC, et viktig ledd i utviklingen av MS-DOS. MS-DOS het opprinnelig QDOS (Quick and Dirty Operating System), men Bill Gates kjøpe MS-DOS fra en bekjent for 50.000 dollar - og endret navn, for så å selge programmet til IBM for millioner.I 1981 kom det definitive gjennombruddet for Microsoft, da de lisensierte MS-DOS til IBMs første PC beregnet for private kjøpere. Det er en mye gjenfortalt historie om hvordan Tim Pattersons operativsystem CP/M ble valgt bort, da Patterson var ute å fløy i sitt privatfly når IBM ringte. Da de ikke fikk svar, ringte de heller Bill Gates.Bill & Melinda Gates FoundationBill & Melinda Gates Foundation er grunnlagt av Bill og Melinda Gates i 2000. Stiftelsens primære mål er å forbedre grunnleggende helsetjenester og redusere ekstrem fattigdom. Samt med et fokus på utdannelse.Stiftelsen har hovedkontor i Seattle, USA og kontrolleres av ekteparet Gates og deres nære venn, Warren Buffett. Ved utgangen av 2007 hadde stiftelsen en kapital på 38,7 milliarder dollar.