Dette skal snart erstatte lyspæren

Det over hundre år gamle nederlandske konsernet satser nå tungt på lysdioder.

Teknologi

Philips går nye veier for å spre lys. Det over hundre år gamle nederlandske konsernet satser nå tungt på lysdioder - LEDer - i stedet for lyspærer.Philips feiret en PR-triumf med sine lysdioder sist nyttårsaften. Da ble tallene på den berømte kulen på Times Square i New York - som heves og så senkes for å markere det nye årets komme - gjort om til LED-teknologi.Konsernet vakte også oppsikt med sin LED-belysning av vindmøllene ved Kinderdijk i Nederland, som står på FNs liste over verdens kulturarv. Philips laget dessuten en gatelampe med lysdioder drevet av solenergi, som ble vist fram under klimatoppmøtet i København.Den første praktisk brukbare LEDen ga fra seg rødt lys, og ble utviklet i 1962. I dag har utviklingen kommet så langt, at slike dioder sender ut lys over hele fargespekteret, og bruksområdet er kraftig utvidet.- Rundt 2015 vil LEDer utgjøre en større del av markedet, målt i penger, enn lyskilder som i dag er mer vanlige, sier Philips-talsmann Niels Haverkorn. I fjerde kvartal i fjor utgjorde lysdiodene for første gang mer enn 10 prosent av konsernets salg av lysprodukter.Lysdiodene omdanner elektrisk energi til lys ved å utnytte bevegelsene i elektroner i et halvledermateriale, det vil si materialer som bare leder strøm under visse omstendigheter. LEDer har i dag mange bruksområder innen blant annet forbrukerelektronikk.Elektronikkgigantene Samsung og LG Electronics har ifølge nyhetsbyrået AFP utvidet sin bruk av LEDer i fjernsynsapparater av flatskjermtypen. De to sørkoreanske selskapene mener dette gir bedre farger, samtidig som strømforbruket blir lavere.(©NTB)

Nyheter
Teknologi