Google raser mot NSAs overvåking

Ledelsen i Google er kraftig provosert over etterretningstjenesten NSAs angivelige tapping av informasjon fra selskapets datakabler.

Barack Obama - Foto: AP

- Vi er opprørt over hvor langt regjeringen ser ut til å ha gått for å hente data fra vårt private fibernettverk. Dette understreker behovet for reform, sier selskapets juridiske direktør David Drummond.Han nekter for at Google har visst om kabeltappingen som ble beskrevet i avisa Washington Post onsdag.Også Yahoo skal ha blitt utsatt for overvåkingen, som angivelig skjer i samarbeid med den britiske etterretningstjenesten GCHQ. Et overvåkingssystem kalt MUSCULAR skal gjøre det mulig å innhente data fra flere hundre millioner internettbrukere.NSA-sjefen Keith Alexander sa på en konferanse onsdag at han ikke kjenner til at noen slik overvåking har funnet sted. Han avviste også at NSA skal ha direkte tilgang til Yahoo og Googles servere.Hvorvidt etterretningsorganisasjonen har skaffet seg tilgang til selskapenes kabler, sa han imidlertid ingenting konkret om.Opplysningene om kabeltappingen stammer fra dokumenter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden. De beskriver også hvordan NSA får innsyn i datatrafikken til store IT-selskaper ved hjelp av rettslige kjennelser.MUSCULAR krever angivelig ingen kjennelser eller rettslige vurderinger, siden arbeidet med overvåkingen skjer utenfor USA.