Mange stoler ikke på appene sine

Kun halvparten av oss har tillit til at appene vi bruker, behandler personinformasjon på en betryggende måte, viser en undersøkelse utført for Forbrukerrådet.

FILE - This Nov. 4, 2013 file photo shows the icon for the Twitter app on an iPhone in San Jose, Calif. The messaging service on Tuesday, Nov. 3, 2015 said it has removed the star icon found under every tweet and replaced it with a heart. Twitter Inc. said it made the change because the star can be confusing to new users and the heart is more universally known around the globe. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

I alt 49 prosent av de spurte sier at de i stor eller noen grad har tillit til at personopplysninger behandles på en betryggende måte. 40 prosent svarer at de har liten eller ingen tillit til dette, mens 11 prosent sier «vet ikke», viser undersøkelsen Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet.– Apper skal ikke samle inn mer informasjon enn de trenger for å fungere. At dette skjer, er med på å undergrave både personvern og forbrukernes tillit til digitale tjenester, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.Undersøkelsen viser også at 59 prosent én eller flere ganger har latt være å laste ned eller ta i bruk apper fordi appen krever informasjon de ikke ønsker å gi fra seg.– Det er svært vanskelig å vite hva appene faktisk samler inn og hva de gjør med informasjonen vår. At så mange lar være å laste ned apper av den grunn, bør være et varsku for app-tilbydere og andre som tilbyr tjenester på nett, mener Myrstad.Det er svært vanskelig å vite hva appene faktisk samler inn og hva de gjør med informasjonen vårNi av ti mener det ikke er greit at personinformasjon benyttes til andre formål enn at appen skal fungere.– De fleste vil være innforstått med at en kart-app trenger tilgang til hvor du er for å fungere optimalt, men at en lommelykt-app skal ha kontaktlisten din, er ikke greit, sier Myrstad. (©NTB)