- Industrialisering skapte arbeiderklassen, teknologi kan skape en klasse «ubrukelige»

Der den industrielle revolusjonen skapte arbeiderklassen, risikerer vi at kunstig intelligens skaper en klasse «ubrukelige», advarer dr. Yuval Noah Harari.

- Vi står overfor den største revolusjonen for livet siden livets begynnelse. I fire milliarder år har livet vært forbeholdt den organiske sfæren, men nå er vi i ferd med å skape den første uorganiske livsformen. Livet er i ferd med å bryte ut i den uorganiske sfæren, sier Yuval Noah Harari som har doktorgrad i historie fra Universitetet i Oxford og nå underviser i faget ved Hebrew University of Jerusalem.Jorden vil bli befolket av noen som er mer forskjellige fra oss enn vi er fra sjimpanseneYuval Noah Hararis bok «Sapiens» har vært den mestselgende saksprosaboken internasjonalt i både 2014 og 2015.Her peker han på at mens vi tidligere har endret verden rundt oss, endrer vi nå for første gang mennesket. - Om et par hundre år er jorden befolket av noen som er mer forskjellige fra oss enn vi er fra sjimpansene, sier historikeren som ikke tror biler og duppedingser vil beholde posisjonen som fremtidens gigantindustri – det virkelig store i fremtiden vil være kropper, hjerner og sinn, mener han.Harari avfeier de klassiske skrekkhistoriene fra Hollywood der mennesket og maskinen kriger mot hverandre, men ser snarere en sammensmelting. Det betyr ikke at det ikke er «farer» i sikte. Harari advarer mot at man kan skape mange ulike samfunn, og etterlyser en politisk prosess i forbindelse med kunstig intelligens.- For første gang i historien har vi ikke noen formening om hvordan det menneskelige samfunn eller menneskekroppen for den saks skyld, vil se ut om femti til hundre år, sier han.Arbeidsmarkedet er ett av områdene som trolig vil gå gjennom store endringer. Og hvor går menneskene selv?- Der den industrielle revolusjonen skapte arbeiderklassen, risikerer vi nå å skape en klasse av de ubrukelige, advarer Harari. Trykk play i videoruten over for å spille av intervjuet med dr. Yuval Noah Harari.