IT-ekspert advarer: Digital valuta presser deg for løsepenger

Trend Micro advarer mot Spritecoin som utgir seg for å være en digital valuta, men som er et løsepengevirus.

Teknologi

De fleste nordmenn har fått med seg hvordan Bitcoin kursen har gått til himmels, for så å falle som en stein. Det har fått mange til å vurdere å investere i andre digitale valutaer, som Bytecoin, Ethereum, Litecoin, Ripple og Spritecoin.Les også: Myrseth advarte mot investering – kursen har nå falt 55 prosent på tre ukerSistnevnte bør du holde deg langt unna, om du ikke har lyst til å bli utsatt for hackere, kan Trend Micro avsløre.  Spritecoin opptrer som en digital valuta, men de som laster ned programvaren, blir utsatt for et såkalt løsepengevirus som tar datamaskinens filer som «gissel». Ifølge Trend Micro må man betale 0,3 monero (XRM) i løsepenger, noe som tilsvarer omlag 700 norske kroner, for å få tilgang til filene igjen.- Beløpet er ikke stort, derfor er det nok mange som lar seg friste til å betale også. Men vi vil på det sterkeste fraråde dem å gjøre det, sier kommunikasjonssjef Karianne Myrvold i Trend Micro Norge i en melding.- De som betaler løsepenger, risikerer å få installert nye løsepengevirus som blant annet aktiverer datamaskinens webkamera og gjør endringer på andre filer. Det blir som en trojansk hest som kun inneholder mer ondsinnet programvare. Det beste er å alltid ha en oppdatert kopi av kritisk data, slik at man kan slette maskinen når som helst, og hente tilbake de filene man ønsker å ta vare på, anbefaler Myrvold.

børs
digital valuta