Norges første 5G-frekvenser tildelt

Ice, Telia og Telenor har vunnet de første frekvensressursene for 5G-nettet i Norge etter at de vant auksjonen gjennomført av Nkom.De tre teleselskapene har fått tildelt frekvensressurser i 700 MHz- og 2,1 GHz-båndene som kan tas i bruk både til mobilt bredbånd og 5G fra 1. november i år.– Ressursene i 700 MHz-båndet kan tas i bruk i de kommersielle mobilnettene allerede fra i høst. Dette bidrar til rask utrulling av 5G i Norge, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).Totalt betaler de tre tilbyderne drøyt 735 millioner kroner for de tildelte frekvensene, hvorav Ice betaler over 337 millioner kroner.– Jeg er godt fornøyd med resultatet og ser fram til at disse ressursene blir tatt i bruk til det beste for befolkningen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).Alle de tre selskapene sier at de nye frekvensene først og fremst skal benyttes til å forsterke det eksisterende 4G-nettet, men understreker at de også blir en viktig del av forberedelsene til å innføre neste generasjons mobilnett – 5G – i Norge.Mobiloperatøren Ice stakk av med mobilfrekvenser i både 700 MHz og 2,1 GHz-båndene, mens de to største selskapene fikk frekvenser i 700 Mhz-båndet.5G er neste generasjon mobilnett. Generasjonsbegrepet brukes for å beskrive utviklingen i mobilkommunikasjon. NMT-nettet som ble tatt i bruk på begynnelsen av 1980-tallet, var første generasjon. Det har gått rundt ti år mellom hver ny generasjon mobilnett. I dag bruker vi 4G-nett.Det nye mobilnettet er forventet innført i Norge rundt 2020.(©NTB)


Les også