Bitcoin vs Libra - vesentlige forskjeller

Facebook har det siste halvåret skapt overskrifter med planene om å lansere sin egen kryptovaluta, og har nylig mottatt krass kritikk fra finanstilsynet og en rekke politikere

Libra har av mange blitt sammenlignet med Bitcoin, men eksperter stiller spørsmål ved hvorvidt Libra i det hele tatt kan bli kalt for en kryptovaluta, og forskjellene de to imellom er større enn man tror. Forskjellig teknologiEn av de største forskjellene finnes i den underliggende teknologien i de to. Med Bitcoin blir transaksjoner gjort anonymt gjennom en digital transaksjonshovedbok kjent som blokkjede-teknologi (blockchain). Blokkjede kan sammenlignes med et enormt excel-ark, der alle transaksjoner som noensinne har funnet sted er registrert og godkjent. Libra bruker også en form for blokkjede-teknologi, men til forskjell fra bitcoin, er Libra’s blokkjede enn så lenge betinget. Hvilket betyr at transaksjoner bare kan gjøres mellom godkjente parter. Dette utgjør en forskjell fra Bitcoin der alle med en harddisk og tilgang til internett kan delta. Facebook belager seg på en ekstern leverandør, Libra Association som hittil har fått støtte av Visa, Uber, Mastercard og flere, disse skal delta i nettverket for å validere transaksjoner. Stiftelsen har allerede mottatt støtte fra 28 institusjoner, og Facebook håper at 100 er involvert når valutaen planlegges lansert i 2020. -Libra kan ikke defineres som en kryptovaluta ettersom transaksjonshovedboken er betinget og under restriksjoner, i tillegg blir valutaen kontrollert av en institusjon som kontrollerer pengeflyten, det skriver Peter Van Valkenburgh hos Coin Center i sin blogg. Forskjellige bruksområderBitcoin er en digital valuta, primært for privatpersoner som vil overføre penger uten å gå via en bank. Kryptovalutaen er også et populært investeringsobjekt på grunn av risikoen og volatiliteten som er involvert. Libra tar sats for å bli en mer stabil valuta, og blir ofte omtalt som “stablecoin”. Valutaen er bundet til andre valutaer, samt eiendeler for å forhindre store kurssvingninger. Libra's hensikt er å bli brukt til transaksjoner på tvers av landegrenser, samt mellom privatpersoner, sistnevnte skal kunne foretas via Facebook's chattefunksjoner Messager og WhatsApp.Peker ut utviklingslandFacebook vil introdusere Libra i utviklingsland hvor banksektoren og sentralbankene er svake. Med Libra vil land med hyperinflasjon og dårlig utbygde finanstjenester få tilgang til en stabil valuta som kan brukes overalt.-De digitale valutaene representerer begge evolusjon i valutamarkedet, men på helt forskjellige måter, det sier Charles Hayter, medgrunnlegger og sjef i CryptoCompare til CNBC.