<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tre meglerhus venter mer av børsvinneren

Analytikerne tror kursoppgangen fortsetter i Crayon, men Infront og børsferskingen Norbit har høyest oppside blant teknologiaksjene på Oslo Børs.

    Publisert 1. sep. 2019 kl. 20.00
    Oppdatert 2. sep. 2019 klokken 07.41
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 842 ord
    DNB-FAVORITT: Konsernsjef Lars Boilesen (bildet) i Otello leverer gode tall i datterselskapene Bemobi og AdColony, ifølge DNB Markets-analytiker Christoffer Wang Bjørnsen. Foto: Iván Kverme

    Siden årsskiftet har aksjonærene i Crayon sett børsverdien av IT-tjenesteselskapet nesten doblet seg.

    Alle de tre meglerhusene som har analysedekning på selskapet er fremdeles positive til aksjen, og gjennomsnittet av deres kursmål ligger nå 33 prosent over det aksjen omsettes for på børsen.

    Av teknologiselskapene på Oslo Børs med flest analytikeranbefalinger, er det nå Infront, børsnykommeren Norbit og Crayon som har størst oppside etter at resultatsesongen er avsluttet, ifølge kursmål registrert i Bloombergs database.

    De mest analyserte IT-aksjene på Oslo Børs

     
    Selskap Siste* Siste 3 mnd. Hittil i år Kursmål Oppside
    Asetek 20,75 −38,3% −48,9% 40,00 92,8%
    Infront 23,00 23,5% 1,6% 33,50 45,7%
    Norbit** 20,41 - - 29,00 42,1%
    Crayon Gr. 30,70 33,5% 91,6% 41,33 34,6%
    Otello 16,20 17,1% 22,4% 20,67 27,6%
    Kitron 9,50 4,7% 9,2% 11,83 24,5%
    Data Respons 32,50 16,1% 45,1% 37,83 16,4%
    Nordic Semiconductor 41,28 15,2% 42,8% 49,86 20,8%
    Bouvet 295,00 −0,3% 50,5% 348,50 18,1%
    Evry 32,00 0,3% 1,8% 37,34 16,7%
    Q-Free 6,40 −14,7% −16,9% 7,50 17,2%
    Atea 116,40 −2,0% 4,9% 127,29 9,4%

    * Hentet fredag ettermiddag

    ** Notert 20. juni 2019

    Bloomberg

    Christoffer Wang Bjørnsen, aksjeanalytiker i DNB Markets, mener markedet ser ganske bra ut inn i 2. halvår for de selskapene meglerhuset følger på i Norden og globalt.

    – I fryseboksen

    Bjørnsen mener det blir interessant å følge utviklingen til Otellos datterselskaper og Nordic Semiconductor.

    – Begge selskapene er eksponert mot megatrender og markeder med tosifret vekst. Kombinert med selskapenes posisjonering er det vanskelig å se for seg noe annet enn bra tall fra disse selskapene gjennom andre halvår, sier Bjørnsen.

    Otello har gitt aksjonærene en avkastning på over 17 prosent siden årsskiftet. Etter salget av Opera Consumer Business i 2016, for 575 millioner dollar, til det kinesiske konglomeratet Golden Brick, samt salget av Opera TV, er det nå Bemobi og AdColony Otello-sjef Lars Boilesen satser på.

    – Det virker som om de fleste investorene på Oslo Børs har satt Otello i fryseboksen. Som et resultat av dette har ikke markedet fått med seg at Bemobi og AdColony har hatt en solid utvikling hittil i 2019. Aksjen prises fortsatt som om AdColony synger på siste vers samt at Bemobi ikke vokser, sier Bjørnsen.

    Han peker på flere tegn på at AdColony er i rute igjen, samt på at Bemobi vokser mer enn 20 prosent år over år og leverer en EBITDA-margin på over 40 prosent.

    Oppkjøpskandidat

    DNB-analytikeren mener også at Nordic Semiconductor er et selskap som er blitt litt misforstått.

    – Investorer og analytikere straffer aksjen fordi den handles høyt relativt til inntjening, mens selskapet i realiteten har som mandat fra styret og aksjonærene å reinvestere i vekst, sier Bjørnsen, og fortsetter:

    – På inntektsveksten handles aksjen til under halv pris relativt til sammenlignbare selskaper som nesten ikke vokser i det hele tatt.

    FAVORITTAKSJER: DNB Markets-analytiker Christoffer Wang Bjørnsen har tro på Otello og Nordic Semiconductor. Foto: Eivind Yggeseth

    Analytikeren peker på at dette skjer samtidig med at Nordic Semiconductor nå kommersialiserer det nye langdistanseproduktet innenfor Cellular IoT som kan doble selskapets inntekter på relativt kort tid.

    – Selskapet selger i dag flere hundre millioner enheter til tusenvis av kunder globalt. Om bare en brøkdel av disse tar i bruk den nye teknologien så dobles inntektene, sier Bjørnsen, og fortsetter:

    – I tillegg kommer en satsing de har med en amerikansk partner på streaming av lyd, blant annet for trådløse headsets, som vi mener har fantastisk oppside.

    Han vurderer også på Nordic Semiconductor som en oppkjøpskandidat.

    – Nordic Semiconductor har i hvert fall fire større konkurrenter som rent strategisk ikke har råd til å ikke eie den teknologien selskapet nå ruller ut innenfor Cellular IoT. Disse konkurrenten kunne i dag kjøpt Nordic på mellom 70 og 80 kroner, og fortsatt følt de fikk Cellular IoT teknologien gratis. Alternativet deres er å bruke fire år på å utvikle en lignende teknologi selv, og dermed komme alt for sent til markedet, sier Bjørnsen.

    Skuffet to ganger

    Ifølge Bjørnsen var Atea den største skuffelsen i 2. kvartal med et kvartal betydelig under det analytikerne ventet.

    – To kvartaler på rad har Atea skuffet, men uten at det har påvirket aksjen nevneverdig. Det virker som noen tror Atea er en trygg havn i disse usikre dager, men etter vårt syn er den relativt syklisk hvis du sammenligner med rimeligere prisede selskaper som Evry, sier Bjørnsen. 

    – Om vi skulle ende opp med å gå dårlige tider i møte, tror jeg det er større sannsynlighet for at Ateas kunder kjøper færre mobiltelefoner og PC-er enn at bankene Evry lever til stenger ned kjernebanksystemene sine.

    Skal man som investor bevege seg inn i markedet Atea opererer i, mener DNB-analytikeren at Crayon er en klart bedre aksje å satse på. 

    – Med 100 prosent programvareeksponering vokser selskapet mer enn dobbelt så fort som Atea, men handles fortsatt på betydelig rabatt, sier Bjørnsen, som mener Crayon også er en klar oppkjøpskandidat.

    Størst oppside

    I Infront, selskapet som leverer markedsdata og handelsløsninger til finansmarkedet, har både ABG Sundal Collier og Danske Bank kjøp som anbefaling, ifølge Bloomberg. ABG ser størst oppside med 40 kroner i kursmål, 74 prosent over det aksjen avsluttet på før helgen.

    Både Pareto, Arctic og SpareBank 1 Markets har stor tro på teknologileverandøren Norbit, og ser aksjen opp mellom 32 og 47 prosent.

    Selskapet er mest kjent som leverandør av komponenter til intelligente trafikksystemer (ITS) og sonarer som kan kartlegge havbunnen.

    Pareto Securities, som i likhet med Arctic og SpareBank 1 Markets, ble hyret inn da Norbit gikk på børs i juni, tok opp dekning av børsnykommeren i midten av august. Konklusjonen i rapporten var en kjøpsanbefaling med kursmål 30 kroner.

    Kursmålet ble imidlertid jekket ned 10 prosent etter at Norbit la frem tallene for 2. kvartal, da selskapets konsernsjef innrømmet at selskapet hadde sett for seg høyere vekst.