Senseloop jakter 10 millioner for å industrialisere dronemarkedet

– Istedenfor at selskaper skal ansette medarbeidere med avansert dronekunnskap, ønsker vi å tilby en tjeneste der kunden kjøper alt fra oss, sier Sølve Grimkelsrud i Senseloop.

PÅ PENGEJAKT: Senseloop blir priset til 50 millioner kroner i første emisjonsrunde. Her representert ved adm. direktør Roger Gildseth (t.v.) og kommersiell direktør Sølve Grimkelsrud. Foto: Iván Kverme
Teknologi

– Dronemarkedet i Norge er fragmentert og består gjerne av veldig små bedrifter bestående av en til to mann, og noen litt større aktører. Bransjen er ikke blitt industrialisert enda og det ønsker vi å gjøre noe med, i kombinasjon med introduksjon av mer avanserte dronetjenester i markedet, sier kommersiell direktør Sølve Grimkelsrud i Senseloop.

Forretningsideen til selskapet er å leie ut sine industrielle droner til bedrifter, fjernstyre dronene fra en operasjonssentral i Oslo, og levere datatjenester.

– Istedenfor at selskaper skal ansette medarbeidere med avansert dronekunnskap, ønsker vi å tilby en tjeneste der kunden kjøper alt fra oss. Vi tilbyr sertifiserte operatører som kan fly avanserte operasjoner på en trygg måte og leverer dataene og bildematerialet som sluttkunden egentlig ønsker. Vi selger nå «drone-som-tjeneste» kommersielt i Norge som første aktør, sier han.

Selskapet er en av få aktører som er sertifisert til å fly «utenfor synsrekkevidde» – BLOS. 

Samarbeid med Telenor

I fjor åpnet Telenor opp det eksisterende 4G-nettet for tingenes internett (IoT) og nå har Senseloop inngått en partneravtale med telegiganten.

På tirsdag arrangerte Senseloop og Telenor lansering av automatiserte dronetjenester på Fornebu. De fremmøtte fikk se den nyutviklede dronen fly på 4G-nettet til Telenor fra Asker til Fornebu.

LANDING: Adm. direktør Roger Gildseth i Senseloop puster lettet ut etter at dronen landet trygt under pilottestingen på Fornebu. Foto: Iván Kverme

 – Først skal vi fokusere på det norske markedet, for deretter å bevege oss til Sverige og Finland. Etterhvert ønsker vi også å ekspandere globalt, gjerne sammen med en eller flere norske industrielle aktører. Flere norske selskaper med globalt fotavtrykk har interesser innen for eksempel solcelleparker, vindmølleparker og offshoreinstallasjoner. Vi tror at en del av dem vil ha behov for våre tjenester, sier Grimkelsrud.

Dronene er utstyrt med optisk og varmesøkende kamera for søk og kan tilby live videostream i full HD, med 30 ganger optisk zoom.

– De kan fly i opptil 60 kilometer i timen, i 70 minutter, før de må tilbake til hangaren for å lades opp til nye flyvinger. Gjennom bruk av mobilnettet for styring av dronen, trenger man ikke å sende ut folk for å operere dem, sier han.

Jakter penger

Bak Senseloop står selskapene PointGeo og CubatorLab. Førstnevnte jobber med dronetjenester knyttet til innsamling av geodata, mens CubatorLab er et software og utviklingsselskap.

I disse dager gjennomføres det en emisjon, og selskapene skal slås sammen til Senseloop.

Selskapet prises til 50 millioner kroner og Grimkelsrud forventer at emisjonen vil lukkes i midten av september.

– Vi skal hente 10 millioner kroner i frisk egenkapital. Det ligger allerede historisk egenkapital, porteføljekunder og innsats i de to selskapene som slås sammen. Etter emisjonen skal vi være kapitaliserte for å vokse raskt gjennom første fase, sier han.

Høy investorinteresse

Grimkelsrud bruker dagene på å løpe i møter med både investorer og potensielle kunder.

– Investorinteressen er veldig god. På grunn av emisjonsbeløpets størrelse, og at vi er en blanding mellom startup og eksisterende selskap, er det litt for tidlig for en del av de tradisjonelle venturefondene å investere. Vi har imidlertid god dialog med privatinvestorer, som synes teknologi-investeringer er spennende. Mange av dem ønsker å tilby både kompetanse og nettverk, sier han, og legger til:

– Flere venturefond har imidlertid signalisert at de synes teknologien virker spennende og at de kan tenke seg å være med i neste emisjonsrunde.

Nyheter
Teknologi