MIDTPUNKT: – Sokkene er blitt et viktig element i kulturen vår, sier Kjartan Slette (i midten med grønne sokker med rosa prikker). Her sitter han i sofaen sammen med noen av de ansatte. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

Unacast gir de ansatte 1.000 kroner i året i sokketillegg

Hos teknologiselskapet Unacast går alle rundt i sokkelesten. Hensikten er å samle de ansatte om felles verdier og en felles kultur.

– Sokkene er blitt et viktig element i kulturen vår, sier Kjartan Slette, som startet Unacast sammen med Thomas Walle i 2014.

Hvert år får alle de rundt 40 ansatte i selskapet 1.000 kroner ekstra utbetalt, der pengene skal gå til sokker. Oktober er blitt Socktober, måneden det konkurreres om å ha de beste sokkene. Gjester som kommer på besøk må sette skoene sine på en skohylle ved inngangen. Og har de ikke sokker, kan de låne fra gjestesokkekurven.

VELKOMMEN: Slik ønskes de ansatte og gjester velkomne til Unacast. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

– Det er blitt en del av identiteten vår, sier Slette.

Kontor i leilighet

Men det startet egentlig med en tilfeldighet.

– Vårt aller første kontor var en ombygd leilighet, så da gikk vi uten sko. For i Norge går man jo sjelden med sko når man er hjemme.

– Da så vi verdien i å krysse det å være hjemme og det å være på jobb.

Også kontorene, som nå er langt større og sentralt beliggende i Karl Johans gate i Oslo, innbyr til fellesskap og familiefølelse. Innredningen er hjemmekoselig, og møterommene har navn etter særnorske ord som «dugnad» og «utepils».

Kontrasten er derfor stor til den avanserte teknologien de ansatte jobber med. Selskapet analyserer data om hvordan mennesker beveger seg fysisk, og gjør rådata om til informasjon som kan benyttes til blant annet byutvikling, offentlig transport, turisme, markedsføring og handel.

I tillegg til teknologien som er involvert, er det avgjørende at dataene behandles på en måte som sikrer personvern, og ikke bryter med GDPR-regelverket.

– Målet er å bygge en millardbusiness, sier Slette, og da er det i dollar han tenker på.

Målet er å bygge en millardbusiness
Kjartan Slette, Unacast

– Facebook, Amazon og Google, det er mange selskaper vi kan se opp til rundt det å bygge dataorienterte selskaper. Når det gjelder moral ønsker vi derimot å gå langt forbi disse.

Ikke bare symboler

– Jeg tror ikke dagens ledere har tatt nok inn over seg hvor viktig moral vil bli for morgendagens ansatte. Å ta vare på klima, og å opptre på måter som er bærekraftig og ikke utnytte andre vil være avgjørende for om en bedrift som skal lykkes på lang sikt, sier Slette.

Jeg tror ikke dagens ledere har tatt nok inn over seg hvor viktig moral vil bli for morgendagens ansatte
Kjartan Slette, Unacast

– De unge i dag er ikke interessert i symbolhandlinger.

At de ansatte selv får være med på å bestemme mye er også nedfelt i Unacasts verdier.

– Vi har tre verdier; vær din egen sjef, vis hvem du er, og ha det gøy, sier Slette.

Verdiene er også blitt til små ikoner, som de ansatte også benytter i internkommunikasjon gjennom meldingssystemet Slack. Disse benyttes på samme måte som emojis benyttes i sosiale medier.

– For oss er det viktig at det er blitt en del av språket, slik at det lever blant de ansatte. Verdier som er ord på en vegg eller en powerpoint-presentasjon bryr ingen seg om, sier han.

Selskapet har også nedsatt en egen etisk komité der vanskelige avgjørelser rundt produktet og kunder diskuteres.

Beholde seg selv

– Hva er det mest utfordrende ved å lede et selskap som dette?

– Jeg mener at det vanskeligste ved å lede er å beholde seg selv. Jeg så en periode at jeg etter hvert ble et snitt av alles meninger, i stedet for å være meg.

Selv har han brukt samtaler med mennesker, både i selskapet og utenfor, til å finne seg selv tilbake.

– Å starte et selskap er egentlig en mange års lang selvransakelsesprosess, sier han.

Og der har Slette og Walle vært sammen før.

De var med på oppstarten av musikktjenesten Wimp, som senere skulle bli omdøpt til Tidal og solgt.

– Det var så mye vi ikke visste. Vi surret rundt her i Norden i liten skala, i stedet for å våge å satse stort.

Dermed var det Spotify som tok den dominerende posisjonen og markedet.

Denne gangen valgte gründerne å starte opp et hovedkontor i New York så fort økonomien tilsa det.

FLEKSIBILITET: - Jeg tror at moderne arbeidsplasser må gi de ansatte mye fleksibilitet, sier Kjartan Slette. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

Fleksibilitet

De som jobber i Unacast har svært stor fleksibilitet med tanke på arbeidstid.

– Jeg tror at moderne arbeidsplasser må gi de ansatte mye fleksibilitet, og så blir det bedriftens oppgave å passe på at fleksibiliteten ikke blir et problem, sier Slette.

Unacast har kontorer både i Norge og i USA, men det har ikke vært enkelt å skape en lik kultur.

– I starten tenkte vi ikke så mye på at man i USA i stor grad er sin egen lykkes smed, og at jobben er en sentral del av det. Mister man jobben, mister man også forsikringer og nettverket. I Norge kan man ikke miste jobben uten en spesielt god grunn, men det er helt annerledes i USA. Derfor er det mye vanskeligere for en amerikaner å være ærlig med sjefen, fordi det er så mye mer på spill, sier Slette.

Det mye vanskeligere for en amerikaner å være ærlig med sjefen
Kjartan Slette

Ved New York-kontoret har Unacast innført en rekke tiltak, som mamma- og pappa-permisjon, mer ferie og fleksible arbeidsdager, i et forsøk på endre kulturen. Tidligere i år ble selskapet også kåret til den beste arbeidsplassen blant små selskaper i New York.

Ikke barnehage

– Jeg tror likevel aldri vi vil klare å få en helt lik kultur der som vi har i Oslo, til det er samfunnene for forskjellige, sier Slette.

Fleksibiliteten og de arbeidsoppgavene de ansatte har, gjør at selskapet får en stor mengde søkere, både i Oslo og New York.

– Det innebærer at vi ved ansettelsesprosesser må jobbe for å sortere ut de som bare er tiltrukket av kulturen.

– Vi har jo ikke laget en barnehage. Vi bygger en kultur for å skape noe nytt, nye produkter som skal omsette for titalls av millioner pr. kunde, målet er jo ikke å gå rundt i sokkelesten.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også