Danske Bank: – Adevinta er ingen oppkjøpskandidat på dagens prising

Dansk Bank-analytiker Martin Stenshall har regnet seg frem til at Adevinta ikke fortjener å bli handlet med en oppkjøpspremie.

SELG: Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank mener Adevinta er altfor stivt priset og anbefaler kundene å selge aksjen. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

Schibsteds utskilte rubrikkselskap Adevinta er både elsket og hatet. Blant de 50 største aksjonærene finner du ingen privatinvestorer, og listen er preget av store internasjonale fond.

Blant analytikerne er det også stor uenighet om rubrikkselskapets fremtid. Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities tror at Adevinta kommer til å bli kjøpt opp og har en kjøpsanbefaling med kursmål 114 kroner.

Danske Bank ved Martin Stenshall er av en helt annen oppfatning. I en analyse fra starten av september slår han fast at Adevinta ikke er en oppkjøpskandidat på dagens prising. Stenshall har en salgsanbefaling med kursmål 84 kroner.

Skyhøy verdsettelse

Analytikeren viser til at de seneste transaksjonene med Trade Me og Avita er blitt gjennomført til en gjennomsnittlig EV/EBITDA-multippel på 18,5.

– I dag handles Adevinta til 37,4 ganger EV/EBITDA basert på 2019 estimater. Legger man til en budpremie på 30 prosent, vil det gi en mulitppel på rundt 48. Adevinta er ingen oppkjøpskandidat og burde ikke handles med en oppkjøpspremie, sier han.

Stenshall har også regnet seg frem til at et gjeldsfinansiert oppkjøp (LBO) fra et oppkjøpsfond ikke vil kunne generere høy nok internrente (IRR).

– Basert på en exit-multippel på 20 ganger EV/EBITDA vil en LBO med fem års eietid kunne generere en IRR på 6,2 prosent og gi tilbake 1,4 ganger investert kapital. Det er for lavt, sier han.

Analytikeren påpeker at han sliter med å finne selskaper Adevinta kan fusjonere med, på grunn av den høye verdsettelsen.

– Det mest realistiske scenarioet er at Adevinta fortsetter å inngå strategiske partnerskap, sier han

Meglerhusenes vurdering

MeglerhusAnbefalingKursmål
Goldman SachsKjøp119
Arctic SecuritiesKjøp114
BarclaysKjøp100
CarnegieHold97
Danske BankSelg84
Kepler CheuvreuxHold82
Pareto SecuritiesHold82
ABG Sundal CollierSelg73
DNB MarketsSelg70
 

Lavere reelle priser

I analysen har Danske Bank-analytikeren også tatt et dypt dykk ned i Leboncoins inntektsstruktur. Det franske selskapet står for om lag 52 prosent av Adevintas inntekter og utgjør 57 prosent av markedsverdien.

– Både vi og markedet opplever at det er lav kunnskap om Leboncoin. Derfor tok vi kontakt med 1.300 bilselgere, eiendomsmeglere og jobbagenter for å lære mer om markedet og kundene til Leboncoin. Til sammen fikk vi gjort 60 intervjuer, sier Stenshall.

Eiendomsvertikalen til Leboncoin utgjør rundt 30 prosent av inntektene til selskapet, og det koster 23,40 euro å legge ut en eiendom på nettsiden.

– De 28 eiendomsmeglerne vi har snakket med, sier at den faktiske prisen er mye lavere, nærmere bestemt 5,30 euro. Det vi trekker som en konklusjon er at konkurransebildet bestemmer mye av prisdynamikken, og innen eiendom har Leboncoin ingen klar ledende posisjon, sier Stenshall.

Bedre markedsposisjon

Meglerhuset har gjort en tilsvarende regneøvelse for bilvertikalen, og der er Leboncoins markedsposisjon sterkere.

– På hjemmesiden står det at prisen for å legge ut en bil er 15 euro, men den faktiske prisen ifølge dem vi har intervjuet er i gjennomsnitt 8,90 euro. Forskjellen mellom listepris og reell pris er lavere, noe som vitner om en sterkere markedsposisjon, sier han.

Mange av kundene som Danske Bank har snakket med, påpeker at de synes prisene er stive.

Frankrike er motoren

Danske Bank har regnet seg frem til at Adevinta vil ha en årlig omsetningsvekst (CAGR) på 13 prosent fra 2018 til 2021, hvor omsetningen ventes å komme inn på 866 millioner euro. 

Det er Frankrike som ventes å være den største bidragsyteren med en omsetningsvekst på 146 millioner euro, som tilsvarer en veksttakt på 14 prosent årlig.

Meglerhuset estimerer et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 291 millioner kroner i 2021, med en tilhørende EBITDA-margin på 34 prosent. Selv har Adevinta ambisjoner om å løfte EBITDA-marginen til 40 prosent på sikt.

Siden børsnoteringen i april har Adevinta klatret nesten 20 prosent på Oslo Børs, og aksjen handles onsdag ettermiddag for 107,60 kroner.

adevinta
danske bank markets
danske bank
aksjer
schibsted
startsidenpromo
Nyheter
Aksjeanalyse
Teknologi
Børs
Aksjeanalyse