Tyske og amerikanske venture-fond går og tripper rundt dette selskapet

Erik Must, Kjell Chr. Ulrichsen og tech-investor Rune Rinnan er blant dem som har satt penger i navigasjonsselskapet Mazemap.

VEKSTAMBISJONER: Om fire–fem år bør vi absolutt ha passert 100 millioner kroner i omsetning, sier Thomas Jelle, daglig leder i Mazemap, Foto: Anders Horntvedt

TRONDHEIM: – Vi har doblet år for år, både når det gjelder lisensinntekter og antallet kunder. Om fire–fem år bør vi absolutt ha passert 100 millioner kroner i omsetning, sier Thomas Jelle (40), daglig leder i Mazemap, som tilbyr innendørsnavigasjon til bedriftsmarkedet.

Mazemap har laget en kartløsning som gjør at brukeren får tilsendt en link som kan åpnes på mobiltelefonen.

Linken inneholder en grafisk veibeskrivelse som gjør at gjester, ansatte, pasienter, studenter lettere kan finne frem i store og komplekse bygg.

Adidas, Gartner, Expedia, Nokia og Cambridge University er blant de rundt 100 kundene som bruker Mazemap.

Kontraktene kom i stand ved at Mazemap har et samarbeid med IT-kjempen Cisco, som er verdens største leverandør av trådløse rutere til bedriftsmarkedet.

Samarbeidet gjør at Cisco-ruterne kan brukes til posisjonsberegningen.

Hvis kunden først har Cisco-utstyr, er det ikke nødvendig med noen tilleggsinvestering i hardware for å tilby Mazemap-navigasjonen til brukerne.

Rett telefon til rett tid

Cisco satset på den midtnorske gründerbedriften på et tidspunkt da Mazemap hadde under ti ansatte.

Avtalen med Cisco kom i stand fordi Jelle kontaktet IT-kjempen på akkurat riktig tidspunkt.

– Jeg tok med Cisco da de samarbeidet med en konkurrent av oss som ble kjøpt av Hewlett Packard. Jeg fikk vite om salget før det ble allment kjent, og det satte Mazemap i en posisjon der vi fikk et unikt samarbeid, sier Jelle.

Jelle betegner Mazemap som den femte gründerbedriften han har startet. Trådløse Trondheim og Sky Labs er navnet på to av de øvrige.

– Sparer 15 millioner kroner

I Norge er St. Olavs Hospital og NTNU to av kundene.

St. Olavs er et av de største sykehusene i Norge, og fungerer som regionsykehuset for Midt-Norge.

– Argumentet for at sykehuset skal bruke vår løsning handler om kostnader og effektivitet. Før løsningen vår ble tatt i bruk gikk 2,9 prosent av timeavtalene tapt, og da var en viktig årsak at pasienten ikke fant frem i tide inne på sykehuset. To år senere var andelen 2,0 prosent. Det tilsvarer en besparelse på rundt 15 millioner kroner, sier Jelle. 

Eiere i Mazemap

EierProsentandelVerdi i mill. kr. *)
Norsk Innovasjonskapital/Televenture24,6%9,8
Thomas Jelle20,7%8,3
Erik Must12,5%5,0
Adresseavisen11,3%4,5
MP Pensjon6,7%2,7
Sparebank 1 SMN3,7%1,5
Egne aksjer3,7%1,5
Kjell Christian Ulrichsen3,3%1,3
Davide De Picciotto3,3%1,3
Andre10,2%4,1
Sum100,0%

*) Forutsatt en verdsettelse på 40 millioner kroner

Milliardærer på laget

Avtalen med Cisco og de store, internasjonale bedriftskundene gjør at store investorer tripper etter å komme inn på eiersiden.

– For tiden blir vi månedlig ringt opp av amerikanske, britiske og tyske venturekapitalfond som er interessert i å investere i Mazemap, sier Jelle.

– Svaret vi gir er at vi ikke trenger penger nå. Vi sier høflig nei, og takk for interessen. Det er en del som ikke gir seg likevel, og er de interessante nok kan det være vi tar en videokonferanse på 15-20 minutter for å forbli på radaren deres, sier han.

SKAL VOKSE MED EU-MIDLER: – Svaret vi gir er at vi ikke trenger penger nå. Vi sier høflig nei, og takk for interessen, sier Thomas Jelle i Mazemap. Foto: Anders Horntvedt

Flere profilerte investorer har satt penger i Mazemap.

* Erik Must er god for 6,2 milliarder kroner og er storeier i Gyldendal og Arendals Fossekompani.

INVESTOR: Erik Must. Foto: Iván Kverme

* Kjell Chr. Ulrichsen er god for 1,9 milliarder kroner etter å ha bygget opp meglerhuset Fondsfinans sammen med Erik Must.

INVESTOR: Kjell Chr. Ulrichsen. Foto: Iván Kverme

* Rune Rinnan og teamet hans i Televenture har fem fond som har store andeler i rundt 30 norske teknologibedrifter. Fondene heter Norsk Innovasjonskapital I– VI.

INVESTOR: Rune Rinnan. Foto: Eivind Yggeseth

Forrige gang Mazemap hadde en emisjon var tidlig i 2018. Da hentet selskapet 20 millioner til en verdsettelse på 40 millioner kroner før emisjonskapitalen var kommet inn.

Forretningsplanen de kommende par årene er kraftig ekspansjon. Om et år kan selskapet nyte godt av 20 millioner kroner fra EUs innovasjonsprogram Horizon 2020.

Mazemap

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter17,710,3
Driftsresultat2,80,7
Resultat før skatt3,00,0
Årsresultat3,20,8