Digiplex skal mangedoble innen datasentre

Styreleder og Digiplex-gründer Byrne Murphy skal investere tungt i norske datasentre fremover. – I løpet av fem til ti år vil vi ha opptil seks ganger så mye kapasitet.

RASKE BESLUTNINGER: – Med kun to aksjonærer kan vi respondere ekstremt hurtig, sier Digiplex-styreleder og eier, Byrne Murphy. Foto: Henrik Charlesen
Teknologi

I midten av forrige uke noterte Digiplex en obligasjon på 1,8 milliarder kroner på Oslo Børs, den hittil største datasenterobligasjonen i Norden.

Jeg er mer optimistisk til selskapet for de neste 5–10 årene enn det jeg har vært i løpet av de 20 årene vi har vært i Norden
Byrne Murphy, styreleder i Digiplex

Lånet finansierer utviklingen av selskapets nye datasentre i Norge, som nå ansees et av de mest attraktive stedene for globale virksomheter å sette opp enorme serverparker til å håndtere digitaliseringen av samfunnet og den enorme dataveksten.

Digiplex

Designer, bygger og driver datasentre i Norden med tilstedeværelse i Oslo, Stockholm og København. 

Er uavhengig og tilbyr tilknytning til alle ledende sky og nettleverandører.

Har kunder innenfor både offentlige og private kunder, inkludert sikkerhetssensitive organisasjoner som statlige og finansielle institusjoner.

Bruker kun strøm produsert fra 100 prosent bærekraftige kilder og selskapet har vunnet mange priser for sin innovasjon innen energieffektivitet og sine bærekraftinitiativer.

Eies av amerikanerne Byrne Murphy og William Conway. Conway er en amerikansk mangemilliardær og en av de tre grunnleggerne av Carlyle Group, et av verdens største private equity-selskap.

 

– Jeg er mer optimistisk til selskapet for de neste 5–10 årene enn det jeg har vært i løpet av de 20 årene vi har vært i Norden. Da er jeg også ekstremt fornøyd med det vi har fått til disse årene, sier Byrne Murphy, en av de to gründerne bak Digiplex, Norges største datasenterselskap.

BRUKER OBLIGASJONSMARKEDET: Tre ganger har Digiplex brukt obligasjonsmarkedet ved Oslo Børs for å finansiere utbygging av datasentre i blant annet Fetsund i Akershus og på Ulven i Oslo. I tillegg har selskapet datasentre i Sverige, Danmark og kontor i Storbritannia. Her fra Fetsund. Foto: Digiplex

Murphy, som er bosatt i Washington D.C. og som er selskapets styreleder, startet opp Digiplex sammen med William Conway. Conway er en amerikansk mangemilliardær og en av de tre grunnleggerne av Carlyle Group, et av verdens største private equity-selskap med verdier for rundt 215 milliarder dollar i porteføljen.

En bedrift som kjøper seg inn i et datasenter på 20 megawatt med en tidshorisont på 20 år, kan spare 2,1 milliarder dollar
Byrne Murphy, styreleder i Digiplex

Innen utgangen av 2020 skal Digiplex ferdigstille to nye datasentre i nærheten av Oslo, nærmere bestemt i Fetsund og Hobøl. Investeringen er beregnet til 600 millioner kroner.

– Med kun to aksjonærer kan vi respondere ekstremt hurtig. Når ledelsen ber om noe, blir vi som regel raskt enige og beveger oss i den retningen, sier Murphy, som legger til at Conway foretrekker å holde en lav medieprofil.

Selskapet signerte nylig avtaler med en rekke nye kunder, inkludert Microsoft, Amazon Web Services, Iver og NetNordic. I datasentrene håndterer Digiplex kunder som har kontrakter fra fem til 20 år.

Milliardverdier i datasentre

Digiplex-eierne har klart seg godt utenfor børs, og for litt over ett år siden skrev Dagens Industri at selskapet lå an til å bli solgt for rundt 5 milliarder kroner.

– Vi arbeider konstant med å optimere vår posisjon både finansielt og i markedet. Vi vurderte for eksempel synergiene ved et mulig partnerskap med blant annet en børsnotert, amerikansk datasenterleverandør, men så snudde obligasjonsmarkedet og den typen infrastruktur som vi jobber med fikk plutselig veldig høy interesse, sier Murphy, og fortsetter:

– Det viktigste vi fikk ut av prosessen rundt finansieringen var at vi så at vi kan gjøre slik transaksjoner mange ganger fremover. Det er også en veldig høy prosentandel av obligasjonseierne som investerer igjen og igjen.

Tre ganger har Digiplex brukt obligasjonsmarkedet ved Oslo Børs for å finansiere utbygging av datasentre i blant annet Fetsund i Akershus og på Ulven i Oslo. I tillegg har selskapet datasentre i Sverige, Danmark og kontor i Storbritannia.

– Vi liker å ha det nordiske perspektivet og alle beslutninger vi tar er tilpasset den strategien. Det er ikke nødvendigvis de samme beslutningene man ville tatt dersom man satt på et kontor i California, sier Murphy.

Silicon Valley lytter

Naturlig kjølig klima, en av verdens laveste strømpriser, fornybar energi, politisk stabilitet og nærhet til Europa har gitt økende interesse fra virksomheter i Europa, Asia og Nord-Amerika. 

Selv de største selskapene i Silicon Valley legger merke til det, og det er derfor mange av dem gjerne ønsker å etablere seg her eller har allerede gjort det
Byrne Murphy, styreleder i Digiplex

Særlig høy er interessen for sentre for tunge regneoperasjoner, som er mer kraftkrevende.

– En bedrift som kjøper seg inn i et datasenter på 20 megawatt med en tidshorisont på 20 år, kan spare mange hundre millioner dollar i strømkostnader kun på å velge Norden fremfor Tyskland eller Storbritannia, sier Murphy, og fortsetter:

– Selv de største selskapene i Silicon Valley legger merke til det, og det er derfor mange av dem gjerne ønsker å etablere seg her eller har allerede gjort det.

Styrelederen hevder også at ved å utnytte kald luft i datasentrene, som er satt opp med store åpne vinduer og enorme vifter, kan kostnadsbesparelsen øke med ytterligere 20 prosent.

– Ser du noen begrensninger på vekst i Norge?

– Nei. Norge lå lenge etter Danmark, Sverige og Finland, men nå med undervannskablene som er etablert er det ingen hindringer i infrastrukturen.

– I løpet av 5-10 år vil vi ha 3-6 ganger så mye kapasitet i datasentrene som vi har i dag, sier Murphy.

datasenter
Digiplex
Nyheter
Teknologi