– Kan redusere kostnadene 40 til 60 prosent

Stadig flere selskaper trekker tilbake applikasjoner fra sky til kjelleren. Nutanix hevder å kunne levere en enklere IT-infrastruktur til halve prisen.

UTFORDRER: Norgessjef Kjell-Einar Anderssen, nordensjef Peter Källsvik og sjef for Nord-Europa, Peter van Werken, vil stjele markedsandeler fra VMware, HPE og Cisco. Foto: Torgeir Kveim Sti
Teknologi

Den store majoriteten av selskaper planlegger eller har allerede flyttet over data og applikasjoner over på allment tilgjengelige skytjenester, og for mange handler overgangen til sky om å kutte kostnader, få større fleksibilitet og minimere risiko.

Samtidig svarte to-tredeler av 2.650 IT-direktører i en undersøkelse gjennomført av Vanson Bourne at de flytter applikasjoner tilbake på lokale servere og skytjenester (on prem).

Ifølge analyseselskapet IDC, er en av de største utfordringene for selskaper å bestemme hvor data og applikasjoner skal kjøres og samtidig balansere kostnader, compliance, fleksibilitet og enkel tilgang på dataene.

Et av selskapene som har tatt markedsandeler innen IT-infrastruktur de seneste årene, er Nutanix, som hevder å kunne halvere driftskostnadene og forenkle flyttingen drastisk.
– Mange selskaper har en «cloud first»-strategi, som innebærer at de ønsker å kjøre opp mot 90 prosent av oppgavene i skyen. Det vi leverer er «smart cloud», hvor du kjører applikasjonen som passer i public sky og resten lokalt, sier han og legger til:

– Du får samme fleksibilitet, men du kan redusere kostnadene dine med opp mot 40 til 60 prosent sammenlignet med en cloud first-strategi, hevder Anderssen.

Falt tungt på børs

Nutanix ble startet av Dheeraj Pandey, en av grunnleggerne bak Googles filsystem, og er et av de raskest voksende selskapene innen sky-infrastruktur (IaaS) de seneste årene. På ti år har selskapet vokst fra et oppstartselskap til en utfordrer med 15.000 kunder globalt og en omsetning på 1,4 milliarder dollar i fjor.

– Da vi startet for ti år siden ble vi beskrevet som bransjens svar på iPhone, sier Patrick van Werken, Nord-Europa-sjef i Nutanix.

Etter at selskapet for to år siden la om forretningsmodellen til å bli programvarebasert, ble selskapet, som er listet på Nasdaq, en børsfavoritt. iPhone-sammenligning til tross, har sviktende resultater på topp- og bunnlinje sendt aksjen ned 34 prosent siste halvår.

Selger på full åpenhet

Selskapet jobber med alle de store skyleverandørene, og ifølge Anderssen, er selskapets raske vekst delvis muliggjort ved å være såkalt «sky-agnostikere». Det vil si at selskapet ikke har noen preferanser for eller imot hvem de jobber med eller kobler seg opp mot.

– Du kan se på Nutanix som en bro mellom privat og offentlig skytjenester. Det må kunne kjøre på alle maskinvareplattformer, virtualiseringsplattformer og alle de ulike skyleverandørene, sier Peter Källsvik, nordensjef.

Selskapets teknologi er myntet på fleksibilitet og åpenhet, og lar kundene selv kan bestemme hvor mange oppgaver og antall applikasjoner de ønsker å kjøre på public skytjenester, mens resten kjøres på en bedrifts interne sky.

Ifølge Anderssen kommer brorparten av kostnadsreduksjonen av at langsiktige og forutsigbare oppgaver løses lokalt, mens oppgaver som krever større fleksibilitet kjøres i offentlige skytjenester.

– Å kjøre statiske og forutsigbare arbeidsoppgaver i public sky er dyrt, mens uforutsigbare oppgaver med store svingninger er rimelig, sier han.

Nutanix er fullstendig basert på kanalpartnere som videreselger selskapets løsninger. I Norge jobber selskapet i hovedsak med Move, Atea og nLogic, mens noen av selskapets viktigste kunder er Ikomm, Phonect og Basefarm.

Ent av de viktigste årsakene til at kundene velger selskapet er, ifølge van Werken, fleksible valgmuligheter. Det inkluderer også muligheten til å trekke seg ut.

– Når du har en skystrategi må du også ha en exit-strategi. Du trenger ikke ta den i bruk, men du ha en. Hvis ikke kan leverandøren sette den prisen de vil, sier van Werken.

Nutanix

  • Nutanix leverer hyperkonvergertt skyinfrastruktur og markedsfører tjenestene som en byggestein for private skytjenester.
  • Selskapet ble stiftet i 2009 av Dheeraj Pandey, Mohit Aron og Ajeet Singh, med hovedkontor i San Jose, California.
  • Selskapet hadde en omsetning på 1,4 milliarder dollar i fjor.
  • De største konkurrentene inkluderer VMware, Dell EMC, HPE og Cisco.
sky
datasenter
it
teknologi
infrastruktur
Nyheter
Teknologi