Kapret regnskapsgiganter og banker med AI-teknologi

Gründerne i Lucidtech tolker dokumenter for noen av Norges største regnskapsfirmaer og banker. – Vi mener vi har den beste teknologien på markedet, sier gründeren.

GÅR FOR STORE: Ståle Zerener Haugnæss og medgründerne i Lucidtech har fått noen av de største norske regnskaps- og finansinsitusjonene på kundelisten. Foto: Stig Zerener Haugnæss

– Det er vilt hvor langt man kan komme med en kald epost, sier Ståle Zerener Haugnæss, gründer og daglig leder i Lucidtech.

Det første Haugnæss gjorde etter å ha startet sitt eget selskap var å sende en epost til i USA. Som forventet ble eposten aldri besvart.

Det neste han gjorde var å plukke opp telefonen og ringe et av Nordens ledende teknologiselskaper.

Svaret han fikk:

– «Hvem tror du at vi er? Vi er et stort selskap og driver ikke å behandler disse dokumentene manuelt»

– «Ja, akkurat, så dere tolker også kvitteringer automatisk i dag», spurte Haugnæss.

Stillhet i andre enden.

Tre år senere har den kalde eposten ført til at det amerikanske selskapet som leverer programvare til Walmart, US Army og AT&T er en av Lucidtechs kunder.

Det samme er KPMG, DNB, Bank Norwegian og Direktoratet for økonomistyring.

Selskapet utvikler og selger programvare som ved hjelp av kunstig intelligens automatiserer tolkningen av regnskapsdokumenter, fakturaer og kvitteringer for store regnskapsselskaper og banker.

Også det nevnte teknologiselskapet hadde behov for teknologien, men avtalen ble aldri noe av.

– Det var like før vi skulle signere, men dessverre gikk avtalen i vasken helt på målstreken, sier Haugnæss.

Gravde data på kafeer

Brødrene Ståle og Stig Zerener Haugnæss samt August André Kvernmo startet å utvikle teknologien som skulle bli til Lucidtech kort tid etter å ha fullført studiene inne teoretisk matematikk, markedsføring og maskinlæring.

Selskapet hadde bygget sine første modeller, men trengte data for å trene dem. Løsningen ble å laste ned dokumenter fra Google og hoppe fra kafé til kafé for å ikke få IP-en blokkert.

– Selskaper begynte å ta kontakt om å prøve ut teknologien. Vi fikk førstehåndserfaring med hvor tungvint det er å tolke dokumenter manuelt., og vi mente vi kunne gjøre dette langt mer effektivt, sier han og legger til:

Første eksterne investor var Startup Lab. Deretter kom større aktørene på banen, tross selskapets størrelse.

I fjor gikk SpareBank 1 SR-Bank gjennom FinStart Nordic inn med fem millioner kroner i selskapet mot 14 prosent av aksjene. Det priset Lucidtech til 35 millioner kroner.

Henter ut nøkkelinformasjon

Selskapets selger AI-teknologien gjennom en skybasert programvare som tjeneste-modell.

Årsaken til interessen fra både regnskapsbransjen og bankene er at selskapet enkelt forklart hjelper dem med å behandle ustrukturerte dokumenter som fakturaer, forsikringsdokumenter, ID-papirer og søknader.

Dette gjør Lucidtech ved hjelp av maskinlæringsmodeller designet spesifikt for å tolke dokumenter, hente ut nøkkelinformasjon og strukturere dataene i storskala.

– Det vi muliggjør er automatisering. Kundene vil hente ut spesifikk informasjon og dersom du ikke klarer å strukturere dataene bak, sliter datamaskinen med å lese det.

Haugnæss viser til fakturaer som et godt eksempel. Selv om mye i dag prosesseres som EHF-fakturaer, gjelder det langt fra alle. Ifølge gründerne er det slett ikke uvanlig at leverandører «pynter» med logoer eller er kreative i oppsettet av dokumentet.

– Det er forståelig at folk gjør det, fordi dokumentene skal leses av mennesker. Problemet er at datamaskiner sliter med å lese dem, som igjen skaper utfordringer når man ønsker å automatisere prosessene, sier han.

Betydelig marked

Ved å ta i bruk tjenestene lover Lucidtech at kundene kan kutte tidsbruken til dokumenttolking og i stedet begrense arbeidet til avvikskontroll og spare tid og kostnader.

– Vi ser at det i flere tilfeller kan du automatisere 80-90 prosent av det mennesker gjør i dag. Arbeid som ofte er lite givende, og hvor de i stedet kan bruke tiden på mer verdiskapende oppgaver, sier han.

Det underliggende er likevel ikke tidsbruk pr. ansatt, men i hovedsak å hjelpe de store bankene og regnskapshusene å gjennomføre automatiseringsprosjektene selskapene investerer tungt i.

– Kundene våre jobber mye med automatisering, men kommer ofte til kort på grunn av ustrukturert data.

Ved hjelp av en tusj, et whiteboard og en rekke greske bokstaver tegner han og forklarer hvorfor mange maskinlæringsmodeller kommer til kort.

– Det er misoppfatning i bransjen hvor man tror at dersom man bare kaster nok data på problemet, løser det seg. Det er en drøm for selgere, men det blir ikke nødvendigvis bedre resultater av det, forklarer han.

Zerener hevder flere av dagens kunder har byttet ut eksisterende tolkeløsninger fra langt tyngre aktører med Lucidtechs teknologi.

– Vi mener vi har den beste teknologien på markedet, hevder han og legger til:

– Kundene er tunge aktører som vet hva de driver med og som tar teknologien på alvor. De har målt oss opp mot andre konkurrenter før de valgte å samarbeide med oss.

Drømte om sikkerhetsbransjen

Egentlig var gründerens plan å jobbe i cybersikkerhetsbransjen. Masteroppgaven skrev han på elliptisk kurvekryptografi. I stedet ble det gründertilværelse og en lønn under fattigdomsgrensen.

Sikkerhetsinteressen har likevel materialisert seg i måten skytjenestene er bygget opp og prioriterer sikkerheten i første rekke, ifølge ham.

Manglende sikkerhet i utviklingen av ny teknologi er et økende problem innen IT– og teknologisektoren, ifølge sikkerhetsselskapet CheckPoint, og en faktor Haugnæss mener har bidratt til at selskapet har fått kunder innen bank og regnskap.

– De er noen av de beste på sikkerhet i landet, og vi er ganske stolte av hvordan samarbeidet har utviklet seg, sier han.

Men selv om Haugnæss og Lucidtech i dag har fått en langt bedre standing og selskaper kontakter ham, har han ikke gått bort fra metoden som startet oppturen.

– Jeg sender fortsatt ut eposter, sier han.

Lucidtech

  • Gründet av Ståle Zerener Haugnæss, Stig Zerener Haugnæss og August André Kvernmo i 2016.
  • Selskapet utvikler og selger kunstig intelligens-basert programvare som tolker dokumenter, kvitteringer, ID-papirer for regnskapsbransjen og banker.
  • Har SpareBank 1 SR-Bank, DNB, BankNorwegian og et stort amerikansk programvareselskap som kunder.
  • Finansiert med oppsparte midler og investeringer fra Startup Lab og SpareBank 1 SR-Bank.
  • Gründerne kontrollerer 79 prosent av aksjene gjennom et holdingselskap. Sparebank 1 SR-Bank eier på 14 og Startup Labs Founders Fund II 6 prosent.
  • Omsatte i fjor for en halv million kroner og forventer i år å omsette for XXX

CFO

NattoPharma ASA • Lysaker