Gjør tre oppkjøp i samme slengen

FSN Capital V kjøper aksjemajoriteten i tre IT-selskaper. Målsetningen er å bli Europa-ledende.

AKTIVE: Toppsjef Frode Strand-Nielsen i FSN Capital har på kort tid kjøpt tre IT-selskaper og slått Vita konkurs. Det er stor sannsynlighet for at den danske SATS-rivalen Fitness World også er i spill. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

Oppkjøpsfondet FSN måtte nylig følge kosmetikkjeden Vita til skifteretten, men mistet ikke appetitten av den grunn. For nå er det IT-selskaper som står for på menyen. 

Gjennom oppkjøpet av aksjemajoriteten i de tre selskapene Fellowmind, eCraft og Orango skal det dannes en ledende europeisk kjempe hvor det fokuseres mot Microsoft Business Applications og digitale arbeidsplasser.

– Vi tror vi bygger en unik plattform. En plattform som har de ansatte i fokus og med et klart fokus på en sterk fremtid for selskapene, sier Marcus Egelstig i FSN Capital Partners, som er rådgiver for FSNs fond.

– Hva betalte dere for selskapene?

– Det er konfidensielt, sier han.

Gode marginer

Egelstig er imponert over den sterke markedsposisjonen selskapene har, med en samlet omsetning på rundt 125 millioner euro, over 1,2 milliarder norske kroner. 

Og med en stabil lønnsomhet med driftsmarginer over 10 prosent er det derfor ikke usannsynlig at FSN måtte ut med et høyt tresifret millionbeløp for å sikre seg selskapene.

SATSER PÅ IT: FSN-partner Marcus Egelstig. Foto: FSN Capital

– Fusjonen vil resultere i et enda sterkere tilbud til ansatte, kunder og teknologipartnere, sier Egelstig, og forteller at selskapene vil samles under varemerket Fellowmind.

Rent teknisk kommer alle tre selskapene å samles under et nytt holdingselskap som eies av FSN Capital V, lederteam og nøkkelpersoner i de tre selskapene.

– Vi har også fått veldig positive reaksjoner på transaksjonen, sier FSN-partneren.

Fellowmind vil ha over 1.000 ansatte med kontorer i Nederland, Finland, Sverige og Tyskland.

Kan bli flere oppkjøp

Når han nå starter jobben med å jobbe med lederteamene, hvor fremtidige vekstplaner skal drøftes, utelukker han heller ikke flere oppkjøp.

– I disse planene er det muligheter for andre strategiske oppkjøp, sier Egelstig.

– Hvilke andre selskaper kan være aktuelle å kjøpe opp?

– Ledende Microsoft-partnere eller andre teknologipartnere med en lik bedriftskultur. I tillegg må de ønske å bli del av en internasjonal ledende aktør innen ERP, CRM og Business Intelligence/ Analytics og AI, sier Egelstig.

FSN brukte et kobbel av rådgivere for å gjennomføre dealen, hvor både Baker McKenzie, KPMG, Bain & Company, JLT og Implement Consulting Group var involverte.

Nytt fond?

Det er nå snart fire år siden FSN satte opp sitt ferskeste fond, et intervall som er fulgt gjennom etablering av alle de fem fondene initiert av FSN, og det er derfor forventet at det sjette fondet blir lansert i løpet av 2020. 

Finansavisen spekulerte allerede i juni at FSN skulle sett opp et nytt fond. Det forrige fondet hadde en forvaltningskapital på rundt 10 milliarder kroner, og det er derfor sannsynlig at det sjette fondet vil være større. 

FSN ønsker ikke å kommentere dette.

Gjennom fjoråret ble organisasjonen bygget opp kraftig, som resulterte i en lønnsøkning i forvaltningsselskapet på 75 prosent.

«Man må investere for å høste», sa toppsjef Frode Strand-Nielsen til Finansavisen i juni.

FSN Capital

  • Norsk private equity-selskap med kontorer i Oslo, København, Stockholm og München.
  • Startet av Frode Strand-Nielsen og Cato A. Holmsen i 1999.
  • FSN Capital-fondene forvalter rundt 20 milliarder kroner.
  • Eier selskaper som Active Brands, Fibo, Gram Equipment, Mørenot, Saferoad, Skamol, Kjell & Company og Bygghemma.
  • Etablerer trolig et nytt fond på 2,5 milliarder kroner i 2020.