Ny eier la på 19 prosent

Verdsettelsen av Investors deep tech-yndling Swarm64 skyter i været. Bransjelederen Xilinx trer inn på eiersiden, og priser selskapet til 436 millioner kroner.

NY EIER INN: Xilinx er verdens største utvikler og produsent av FPGA-er, det vil si databrikker med programmerbar logikk. Blant Swarm64-kundene finner vi store skyleverandører som Amazon Web Services, Microsoft Azure, Alibaba, Huawei og Inspur. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

– Xilinx vil være en betydelig døråpner for selskapet og legge til rette for at Swarm64 skal lykkes på deres plattform. Investinor er derfor veldig fornøyd med å få en så stor og solid medinvestor som Xilinx med i Swarm64, sier Egil Garberg, senior associate i det statlige investeringsselskapet Investinor.

I begynnelsen av oktober kom amerikanske Xilinx inn på eiersiden i deep tech-selskapet Swarm64, som tilbyr teknologi for å gjøre databasesøk raskere. Blant kundene finner vi store skyleverandører som Amazon Web Services, Microsoft Azure, Alibaba, Huawei og Inspur.

Xilinx holder til i San Jose, California, og er verdsatt til rundt 200 milliarder kroner på Nasdaq-børsen.

Selskapet er verdens største utvikler og produsent av FPGA-er, det vil si databrikker med programmerbar logikk.

Lokker frem utenlandske investorer

Xilinx har fått 5,9 prosent av aksjene i Swarm64. Av referatet fra selskapets generalforsamling fremgår det at selskapet skjøt inn 25,7 millioner kroner i emisjonen.

SATSER PÅ DEEP TECH: Fra venstre Won K. Kim fra Xilinx, Swarm64-sjef Thomas Richter, gründer Otto Frøseth, og avtroppende styremedlem Jon Øyvind Eriksen fra Investinor. Foto: Swarm64

Det tilsier en prising av selskapet på 436 millioner kroner.

Det er 19 prosent høyere enn verdsettelsen sommeren 2018, da verdien var 365 millioner kroner.

– En viktig oppgave for Investinor er å fasilitere for utenlandske investorer, og Swarm64 er et stjerneeksempel på dette. For Swarm64 har Xilinx' investering også stor betydning ut over den tilførte kapitalen, sier Garberg i en pressemelding.

Utvikler hardware-akseleratorer

Swarm64 utvikler hardware-akseleratorer for analyse basert på PostgreSQL. Det skal være et av verdens mest brukte databasesystemer.

Skal man tro reklamen gjør Swarm64 stordataanalyse tilgjengelig for de store massene.

Ifølge en pressemelding fra Swarm64 er Xilinx imponert over ytelsen i akseleratorkortene Alveo, som bruker Swarm64-teknologi.

«Swarm64-dataakseleratorer som kjører på servere med Xilinx Alveo-kort leverer opptil 50 ganger ytelsen ved analyse og dataregistrering i PostgreSQL», heter det.

Selskapet har vært Investinors deep tech-yndling et års tid nå.

ET LITE STYKKE NORGE: I dag er Swarm64 et norskregistrert aksjeselskap, men hovedkontoret og samtlige ansatte holder til i Berlin. Foto: Anders Horntvedt

– Potensialet er kjempestort, både innenfor minne og computing. Swarm64 har potensial til å bli en av våre aller beste investeringer, uttalte Jon Øyvind Eriksen, investeringsdirektør i Investinor og styremedlem i Swarm64 til Finansavisen i juli 2018.

Swarm64 ble startet i Oslo av Eivind Liland og Thomas Richter. Det norsk-tyske gründerteamet fikk etter oppstarten finansiell støtte av Humboldt-universitetet i Berlin, og flyttet derfor virksomheten dit.

I dag er Swarm64 et norskregistrert aksjeselskap, men hovedkontoret og samtlige ansatte holder til i den tyske hovedstaden.

Intel Capital på eiersiden

Ved siden av Investinor og Xilinx er Intels venture-arm Intel Capital på eiersiden. Det er også norske Alliance Venture og det tyske venturefondet Target Partners.

Forretningsmodellen er ikke etablert ennå, men én modell skal være at de store skyleverandørene bruker Swarm64-teknologi overfor kundene sine.

Til tross for frisk prising er selskapet et pengesluk.

Swarm64

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter0,10,2
Driftsresultat−29,8−21,5
Resultat før skatt−37,8−23,6
Årsresultat−37,8−23,6
Eiere: Investinor (17,9 %), Target Partners (13,6 %), Alliance Venture (13,5 %), Intel Capital (7,9 %), Xilinx (5,9 %), andre (41,2 %).

De samlede tapene siden oppstarten i 2013 er kommet opp i 106 millioner kroner.

Driftsinntektene i det norske morselskapet var på 113.000 kroner i fjor, og det er så langt ingen tegn til at fjorårets spådom fra daværende daglig leder Karsten Rönner vil slå til.

KREATIVT MILJØ, UKLAR FORRETNINGSMODELL: Forretningsmodellen er ikke etablert ennå, men én modell skal være at de store cloud-leverandørene bruker Swarm64-teknologi overfor kundene sine, ifølge tidligere daglig leder Karsten Rönner. Foto: Anders Horntvedt

Rönner spådde en omsetning på «single digit millioner euro» i 2018, og «double digit millioner euro» i 2019.