Galaxy Fold: Skjør luksus

Sunn fornuft og praktiske hensyn satt til side – Samsung Galaxy Fold er noe av det morsomste og mest innovative innen mobil på veldig lenge.

GENERASJONSSKIFTE: Galaxy Fold er med sine 7,3 tommer en gigantisk telefon, og representerer en ny måte å bruke telefoner på. Det tar likevel overraskende kort tid å venne seg til bruksmønsteret. Foto: Michael Groth
Teknologi

21.000 kroner er mye penger for en mobiltelefon, men det har på ingen måte stoppet blodfans fra å kaste seg på den brettbare bølgen. I sine tidlige lanseringer er Galaxy Fold og Huaweis Mate X utsolgt i løpet av minutter og timer i flere markeder, godt hjulpet av et svært begrenset tilbud.

Finansavisen testet Galaxy Fold i tre uker for å se om den lever opp til hypen.

Luksusprodukt

Dersom mobiltelefonen kun er et nødvendig verktøy i hverdagen, trenger du trolig ikke noen til å fortelle deg at dette er feil valg.

Galaxy Fold er et purt luksusprodukt, og den første utgaven av den første generasjonen telefoner med fleksible, brettbare skjermer. Derfor må den også ses i lys av det.

Fold er både et teknisk vidunder og et skjørt aspeløv som garantert kommer til å fortsette å lage overskrifter for ting som går galt. Men for prisen av en sliten bruktbil får du også en mobiltelefon med en enorm 7,3 tommers skjerm, helt nye bruksmuligheter og fantastiske video- og leseropplevelser.

WARNING!

Telefonen har definitivt sine mangler. Det første Samsungs representanter vil fortelle deg er alle måtene du ikke skal behandle telefonen på. Etter den pinlige lanseringen av førsteutgaven, har selskapet rettet opp de største manglene ved å legge skjermbeskytteren under bezelen og tettet igjen der støv og skitt kom inn under skjermen.

Fold er hverken vanntett eller støvsikker, og den myke skjermen skal ikke brukes med fingernegler eller skarpe gjenstander.

Det er glemt etter omtrent ti minutter, og du går over til å bruke telefonen i zombiemodus.

Etter tre ukers normal bruk, med tapping, swiping og rasling i lommen sammen med nøkler og penger, var det likevel fortsatt ikke en skramme å spore på telefonen. I stor grad fordi telefonens skjøreste element er pakket godt inn.

Indrefilét i lommen

Formen er nesten alt i Samsungs prestisjetelefon, og med en vekt på 263 gram er Fold et solid stykke telefon. Sammenbrettet er den langt tykkere enn de fleste smarttelefoner, men tar samtidig mindre plass på grunn av en smalere midje.

Fronten har en delvis dekkende HD+-skjerm på 4,6 tommer, tilpasset for å besvare anrop og enkle funksjoner.

SMÅTT: Frontskjermen kunne med hell vært større. Størrelsen er satt med tanke på rekkevidde, men det ser ikke spesielt pent ut. Foto: Michael Groth

At frontdisplayet er begrenset i størrelse er fornuftig av hensyn til enhåndsbruk, men det oppleves for lite for store hender og ser heller ikke spesielt pent ut.

Du ender derfor med å brette telefonen ut stort sett hver gang, og det er her den kommer til sin rett.

Den 7,3 tommer store Super AMOLED-skjermen er så enorm at du i praksis bærer med deg en nettbrett. Fantastisk til video, bedre leseropplevelser på optimaliserte apper og for deg som sliter med å lese liten skrift.

Blant irritasjonsmomentene er «kamerabusslommen» som tar opp ganske mye plass og at du ser passe dust ut når du tar bilder med telefonen utbrettet. Man glemmer fort «bretten» i midten, men den blir noe mer synlig når bakgrunnen er hvit.

Tross den lille skjermens mangler, er noe av det mest positive med Fold hvordan appene sømløst glir fra den ene til den andre skjermen. Vi brukte multitasking-funksjonen lite, men telefonen lar deg kan kjøre opp til tre apper samtidig.

Batterilevetiden (4380 mAh) overrasket på den annen side positivt, og varte i de fleste tilfeller hele arbeidsdagen og litt til. 

Verdt det?

Oppsummert er Galaxy Fold en kostbart og imponerende stykke ingeniørkunst. Telefonen har fiffige funksjoner, en vanvittig skjerm og altfor mange advarsler om hvordan du ikke skal bruke den. 

Trolig er den byttet ut før du rekker å passere 200.000 brettinger, og det følger med 24-timers kundeservice og ett års garanti på kjøpet.

Det fornuftige valget er å vente til neste generasjon. Da får du sannsynligvis et bedre produkt til en lavere pris. 

Er du derimot ute etter en telefon ingen andre har og som folk snur seg etter under lunsjen, finnes det kun én konkurrent – fra Huawei.
Det som er sikkert er at brettbare telefoner er kommet for å bli. Det første som gjør telefonen til noe mer enn en gimmick er at skjermstørrelsen er praktisk. 

Det andre er at å bruke den er gøy.

KAMERA OVERALT: Galaxy Fold viderefører det samme kameraet du finner i Note 10+. Det er høyst respektabelt, men likevel noe dårligere enn Apples nyeste. Foto: Michael Groth

Samsung Galaxy Fold

Prosessor

Qualcomm Snapdragon 855

Minne12 GB
Lagring512 GB
MicroSDNei
Skjermstørrelse

4.6 tommer (brettet), 7.3 tommer (utbrettet)

Oppløsning

1680 x 720 (brettet), 2152 x 1536 (utbrettet)

Tilkobling

USB-C, Bluetooth 5.0

Batteri

4,380 mAh (4G-modell), 4,235mAh (5G-modell)

Mål

160,9 x 62,9 x 17 mm (brettet), 160.9 x 117.9 x 7.5 mm (utbrettet)

Vekt263 g
Operativsystem:

Android 9.0 Pie

telefon
test
gadget
samsung galaxy fold
brettbar mobil
Nyheter
Teknologi