Sealab filmer laks i merdene. Nå vil Milan Markovic og sønnen Oscar også få laksen på nett

Netthandel driver mange med før jul. Men gründerselskapet Sealab har tatt julehandelen lenger enn de fleste.

DIGITALISERER LAKSEN: – Vi skjønte raskt at vi satt på noe som kunne bli veldig stort, sier Milan Marković (til venstre). Til høyre sønnen Oscar. Foto: Anders Horntvedt

– Vi skjønte raskt at vi satt på noe som kunne bli veldig stort og som skilte seg vesentlig fra andre løsninger som ved første blikk kunne ligne på vår teknologi, sier Milan Marković (56), gründer i Sealab.

Siden 2015 har bedriften i Trondheim jobbet med filming av laks som en tjeneste til lakseoppdrettere. Rundt 40 millioner kroner er gått med til utstyr, produktutvikling og lønn til ansatte. De pengene kommer fra egen lommebok, investorer, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Mowi.

Mens far Marković er arbeidende styreleder i selskapet, er sønnen Oscar (27) daglig leder.

Sealab har nå vært på nettshopping og sikret seg 1.012 internettdomener.

– Tanken er å tilby samtlige av landets lakseoppdrettere en egen nettside som er koblet opp mot oksygenlogging, salinitetssensorer, kameraer, avansert værstasjon og mye mer, sier Marković.

Sealab har utviklet et grensesnitt som lagrer alle bilder, video og sensordata på stordataplattformen Microsoft Azure.

– Hva betaler dere?

– Investeringen er relativt begrenset sett i forhold til utviklingskostnadene som ligger bak, svarer Marković.

HAR SATSET 40 MILLIONER: Kapitalen kommer fra egen lommebok, investorer, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Mowi. Foto: Sealab

Lager info-plattform for havbruk

Overvåkning av fisk i merdene er blitt betegnet som noe av det mest spennende en sjømat- eller teknologiinvestor kan følge med på.

I fjor vår var løftet fra Sealab at deres egenutviklede kamerasystem skulle beskrive tilstanden til enkeltlaks over tid i sjøbasert oppdrett.

Ideen er at oppdretterne kan redusere usikkerhet i balansedelen av regnskapet når selskapene kan legge frem nøyaktige anslag på hvor mange fisk de faktisk har og hvilken tilstand de er i. I tillegg forsvinner usikkerhet overfor Mattilsynet.

I dag må oppdretterne legge inn sikkerhetsmarginer for ikke å bryte grensen for maksimalt tillatt biomasse.

Eiere i Sealab Ocean Group

Slottvarden Invest/Far og sønn Marković41,3
Haspro AS13,3
Hans Michael Hansen11,0
Kjetil Myrlid Aasen11,0
FCMI AS6,9
Stein Otto Langørgen5,5
Finn Victor Willumsen4,7
Angen Group2,3
Ole Gunnar Selvaag2,1
Geir Atle Rosenborg1,8
Sum100

Nå er løftet til kundene justert en smule.

– Vi vil tilgjengeliggjøre kritisk informasjon fra norsk oppdrett, på én plattform, sier Milan Marković.

– De to seneste årene har vi jobbet med en løsning vi kun skulle benytte selv. Det var en teknologiplattform som ga oss fjerntilgang til undervannslys, kameraer, sensorer og annen data som vi streamet til mobil, nettbrett og PC, legger han til.

Sealab

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter157,2
Driftsresultat
−4,6
Resultat før skatt–10−4,7
Årsresultat
−3,6

– Så oppdaget vi at løsningen, som lå tilgjengelig på nett fra vårt eget testsenter på kysten, ble benyttet av både fiskere, mannskap på fraktebåter og folk i havbruksnæringen i området. Vi skjønte at vi satt på noe som kunne bli veldig stort og som skilte seg vesentlig fra andre, sier han.

– Vi flytter kontrollrommet ut

INVESTOR: Ole Gunnar Selvaag. Foto: Cecilie Owren

Sealab leverer i dag kontrollrom under navnet BlueThink.

– Vi flytter kontrollrommet ut til de enhetene kundene selv helst vil bruke.

– Hva skal dere med domenene?

– Vi vil at det skal være enkelt å ta dette i bruk. Nå som vi har samlet alle domenene, kan kundene være oppe å stå med løsningen for sitt anlegg i løpet av få timer.

– Det som er unikt for Sealab, er fokuset på bilder og bildebehandling. Våre løsninger begynner rett bak bildesensoren, derfor henter vi ut helt annen informasjon enn hva som er vanlig å gjøre, sier Marković. 

Han regner med å ha rundt 10 millioner kroner i underskudd i 2020.

– Vi investerer fortsatt tungt i teknologien slik vi også planlegger å gjøre for 2020. Da vil vi også gjøre flere større lanseringer, sier Marković.

Milliardærstøtte

Selskapet har imidlertid flere pengesterke investorer med.

* Halle Ragnar Sivertsen, tidligere medeier av havbrukskonsernet Midt-Norsk Havbruk. Han er god for 1,2 milliarder kroner, ifølge Kapital.

* Stein Otto Langørgen, som er arving til familiebedriften og hårpleiegrossisten Cutrin Norge.

* Statistiker Kjetil Myrlid Aasen, tidligere aksjonær i Melin Medical. Ifølge Dagens Næringsliv er nordfjordingen nå god for nærmere én milliard kroner.

* Hans Michael Hansen, som er blitt omtalt som Norges «skarpeste investor» innenfor gambling. Han har vært storeier i Gaming Innovation Group samt i oppstartsselskaper.

* Ole Gunnar Selvaag, som ifølge Kapital har en formue på 6 milliarder kroner. Selvaag-familien er største aksjonær i Selvaag Bolig.