Sveiserevolusjon søker nytt hjem

Hybond-gründerne hevder å ha funnet en revolusjonerende metode for å sammenføye aluminium. Så langt har det kostet eierne og staten opp mot 100 millioner kroner.

Hybond-gründerne hevder å ha funnet en revolusjonerende metode for å sammenføye aluminium. Så langt har det kostet eierne og staten opp mot 100 millioner kroner.
Teknologi

TRONDHEIM: – Den tradisjonelle tankegangen er at materialet må underkaste seg prosessen. Vi snur problemstillingen på hodet, og lar prosessen underkaste seg materialet, sier Øystein Grong (63), pensjonert professor ved NTNU, oppfinner og gründer i Hybond.

HAR KOSTET DYRT: – Vi bygger på over 100 år med norsk aluminiumskompetanse, sier Øystein Grong (t.h.), gründer og oppfinner i Hybond. Til venstre daglig leder Nils Roger Simensen. Foto: Anders Horntvedt

I et rom uten vinduer, langt inne i et bygg på Gløshaugen i Trondheim, jobber fire menn i 50- og 60-årene med en teknologi som skal ha sin naturlige plass innen bil, båt, fly, tog og romfart.

Den metallurgiske oppfinnelsen bedriften sitter på, gir lette og sterke konstruksjoner, mindre drivstofforbruk og mer miljøvennlig transport, ifølge gründerne.

Hybond hevder å ha funnet en revolusjonerende metode for å sammenføye aluminium. 

Hybond kommer aldri til å bli en stor produsent av sveisemateriell. Teknologien vår er derimot som skapt for en av de store produsentene
Ulf Roar Aakenes, medgründer og teknologiansvarlig

Problemet er at aluminium taper omtrent halvparten av styrken sin i en skjøt som er sveiset på tradisjonelt vis, mens sveiseskjøten på stål er like sterk som det originale materialet.

Verdensrekord i metaller

– Vi bygger på over 100 år med norsk aluminiumskompetanse, sier Grong.

Etter 22 år med utviklingsarbeid ved NTNU og Sintef tok Hybond tidligere i år patent på et verktøy som gjør det mulig å sveise aluminium uten tap av styrke i det hele tatt.

Verktøyet kalles multifunksjonell ekstruder.

OVER 20 ÅRS ARBEID LIGGER BAK: Multifunksjonell ekstruder fra Hybond. Foto: Hybond

Sammen med lavere temperatur enn tradisjonell aluminiumssveis pluss en egenutviklet sveisetråd åpner dette nye muligheter for bruken av aluminium, spår daglig leder Nils Roger Simensen (55).

Teknologien kan også brukes til å sammenføye ulike materialer.

– Her ved NTNU har vi med Hybond-metoden satt verdensrekord i antallet metaller som kan sammenføyes i én sveis. Vi har sveiset sammen aluminium, kobber, titan og stål i én skjøt, sier Grong.

Han startet med teknologien på hobbybasis, og etterhvert knyttet han til seg studenter og forskere som gradvis raffinerte metodene.

Selskapet ble startet i 2007. Industri og verkstedskonsernet Langset, som har hovedkontor i Molde, har vært med siden starten, mens Equinor kom inn på eiersiden i 2014.

Gründerne sitter bare på symbolske eierposter, men har rettigheter til fremtidige inntekter gjennom såkalte syntetiske opsjoner.

Har brukt 80–100 mill.

Til tross for verdensrekord og løfter om industriell nyvinning har Hybond vært et bedriftsøkonomisk tapssluk.

Hybond

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter10,9
Driftsresultat−3,2−1,4
Resultat før skatt−3,5−1,5
Årsresultat−2,5−0,9

Eiere: Langset-gruppen (53,2 %), Equinor Technology Ventures (38 %), NTNU Technology Transfer (4,2 %), Cardo Partners (4,2 %), andre (0,5 %).

– Vi har vært gjennom en utviklings- og innovasjonsfase. Nå har vi tatt fatt på neste fase, som er et pilotprosjekt sammen med store industriaktører, sier Simensen.

Selskapet har ikke hatt kommersielle salg av teknologien. Rundt 50 millioner kroner er hentet inn fra eierne.

I tillegg har selskapet fått tilført knappe 20 millioner kroner i støtte via Skattefunn, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og andre.

– Hvis vi i tillegg tar med verdien gratisarbeid fra studenter og forskere over mange år kan vi helt sikkert si at det har kostet 80-100 millioner å ta bedriften dit den er i dag. Av dette har vi bokført vel 30 millioner kroner på balansen som immaterielle rettigheter, sier Simensen.

Uklar vei til overskudd

Men selv om det er gått 12 år siden selskapet ble stiftet, er ikke inntektsmodellen avklart, og det er ikke heller veien til overskudd, i hvert fall ikke for Hybond som et frittstående selskap.

– Hybond kommer aldri til å bli en stor produsent av sveisemateriell. Teknologien vår er derimot som skapt for en av de store produsentene av den typen materiell. Derfor håper vi å få på plass samarbeid med en industriell aktør så fort som mulig, typisk før sommeren neste år, sier Ulf Roar Aakenes, medgründer og teknologiansvarlig.

LIKE STERKT SOM HELE PLATER: Kilsveising av boks i aluminium. Foto: Hybond

Fronius, Esab, Lincoln og Kempi er navnene på produsenter av sveiseutstyr, og dermed mulige samarbeidspartnere.

Frem til da er planen å finansiere driften videre ved hjelp av prosjekter, eiere og offentlige virkemidler.

– Vi jobber med internasjonale aktører. Mange synes teknologien er spennende, men vi er fortsatt tidlig i løpet, og ingen vil kjøpe usikkerhet, sier han.

– Hvordan ser Hybond ut om fem år?

– Da er selskapet solgt til en av de store industriaktørene, og gründerne er blitt pensjonister, sier han.

– Hvilke mørke skyer ser dere i horisonten?

– At vi får skuffende resultater fra testing. Da må ekspertene våre tilbake i tenkeboksen igjen. Ikke at jeg tror det vil skje, men det er alltid en viss usikkerhet når du jobber med teknologi, sier Simensen.

– Risikoen er også tilstede for at eierne går lei. Da stopper alt opp, legger han til.