Fixrate fikset 8,3 innskuddsmilliarder

Halvannet år etter oppstarten håndterer fintech-selskapet Fixrate bankinnskudd verdt cirka 8,3 milliarder kroner.

KUNDE: Tromsø kommune er en av nesten 100 offentlige og private aktører som har plassert overskuddslikviditet via Fixrates markedsplass. Foto: Iván Kverme

– Vi har fremdeles uforholdsmessig mange kunder i Trøndelag, men nå tar det fyr i Oslo også, sier Fixrate-gründer Brynjar Ellingsen.

Siden vi ikke har fått med oss de aller største bankene, så kan vi heller ikke ta de virkelig store plasseringene
Brynjar Ellingsen, Fixrate

Fintech-selskapet har utviklet en plattform som effektiviserer plassering av overskuddslikviditet. Smartere pengeplasseringer skal gi bedre resultater for innskytere og banker.

Økte med 5 milliarder

Fylkeskommuner, pensjonskasser, forvaltere, stiftelser, kraftselskaper samt flere små og mellomstore bedrifter er i løpet av kort tid blitt kunder kunder hos Fixrate.

Totalt har nærmere 100 norske virksomheter og 49 banker funnet veien til plattformen, som i dag har cirka 8,3 milliarder kroner i porteføljen. Ved årsskiftet 2018/2019 var porteføljen verdt 3,2 milliarder, så 2019 resulterte i en nettoøkning på cirka 5 milliarder kroner, noe som tilsvarer en vekst på 156 prosent på årsbasis.

– Nettovekst ved utgangen av oktober i fjor for norske pengemarkedsfond var, ifølge Verdipapirfondenes Forening, cirka 7 milliarder kroner. Da konkurrerer vi mot en rekke aktører og digitale flater som formidler pengemarkedsfond, sier Ellingsen.

Veksten har kommet med minimal markedsføring. Ros fra fornøyde finansdirektører, økonomiansvarlige og banksjefer har vært noen av selskapets viktigste rekrutteringsverktøy for å få inn nye kunder.

VOKSER: Fixrate-gründer Brynjar Ellingsen (t.v.) og Thomas Bahnsen passerte 8 milliarder kroner i 2019. Foto: Henrik Charlesen

En virksomhet med for eksempel 100 millioner kroner på bok kan, etter en kort registreringsprosess, enkelt hente inn informasjon om innskuddsrenter fra små og mellomstore norske banker som er tilknyttet plattformen.

Undersøkelser selskapet har gjort, viser at det tar tre døgn å få pris fra 20 banker. Når innskyteren har valgt bank, gjenstår i tillegg en omfattende dokumentprosess hvor innskyteren må signere en lang rekke dokumenter mot den enkelte bank.

Mangler gigantene

Den største av disse bankene er SpareBank 1 SMN, ellers består listen av banker som BN Bank, Bien Sparebank, Ofoten Sparebank og Nidaros Sparebank.

Ingen av bankgigantene, som DNB, Nordea, Danske Bank og Handelsbanken, er med, men det er samtidig disse bankene Fixrate utfordrer.

– Siden vi ikke har fått med oss de aller største bankene, så kan vi heller ikke ta de virkelig store plasseringene, sier Ellingsen.

Så langt har Fixrate tatt unna enkeltplasseringer på hundrevis av millioner kroner, samt mindre innskudd på ned til minstebeløpet på fem millioner kroner.

– Det er morsomt å se hvordan kundene bruker tjenesten. Eksempelvis var det en kunde som benyttet søndagskvelden til å plassere 75 millioner, sier Ellingsen.

Bedre rente

De seneste ukene er det blitt ytret misnøye med innskuddsrentene hos flere av de store bankene i Norge.

Vi har allerede et titalls investorer som sier de ønsker informasjon dersom vi skal hente penger
Brynjar Ellingsen, Fixrate

Ifølge Ellingsen kan kunder som benytter seg av markedsplassen, lett få en innskuddsrente som ligger 30 til 150 punkter over det mange av de største bankene tilbyr sine kunder.

– Ifølge Cicero ligger innskuddsrenten i gjennomsnitt på 0,52 prosent i bedriftsmarkedet. En del bedrifter har nok særavtaler som gjør at de kan komme ett prosentpoeng over det, men i markedet i dag er det mulig å få en rente på 2,0-2,3 prosent, sier Thomas Bahnsen, som er ansvarlig for Fixrates kunder i Oslo.

Fixrate ligger selv an til en omsetning på opp mot 7 millioner i 2019, og Ellingsen anslår at det vil ta 12–14 måneder før tallene på bunnlinjen går fra rødt til svart. Totalt er det blitt investert cirka 10 millioner kroner i Fixrates markedsplass.

– Det tar tid å bygge opp en markedsplass fra bunnen, det har også de store, globale aktørene fått erfare, sier Ellingsen.

– Har dere planer om å ta inn eksterne investorer?

– Vi har allerede et titalls investorer som sier de ønsker informasjon dersom vi skal hente penger, noe vi trolig kommer til å gjøre i løpet av året. Når vi skal hente inn nye eiere, vil vi i tillegg vektlegge at det er eiere som kan tilføre virksomheten kompetanse og bistand for internasjonal ekspansjon, sier Ellingsen.