Denne artikkelen sto første gang på trykk i Finansavisen 29. april 2019.
Norge er langt fremme på teknologiutvikling, og fremst i verden på effektive betalingsløsninger og bruk av BankID.
– Likevel er vi ikke på listen blant de 30 fremste miljøene for å utvikle fintech-industri i verden, sier Svendsen til Finansavisen.
Utenlandssjefen i Vipps er tydelig på at Norge nå må utnytte potensialet og satse stort på å bli en del av verdens fremste fintech-industri. Ellers kan vi se langt etter å hevde oss i den nye økonomien, som hun venter tar over verdensherredømmet fra energinasjoner.
Les også tilleggssaken med Idar Kreutzer i Finans Norge: Mener skatteregler skremmer
Den nye makten
– Det er teknologi vi skal leve av i fremtiden, det er der de store pengene og forretningsområdene ligger. Makten vil flyttes fra land med energi til land med kunnskap. Slik vi er stilt nå, går vi glipp av fintech-milliarder og sakker akterut. Det er ikke for sent, det er muligheter, men vi må gjøre noe nå.
Money2020-rapporten fra 2018 lister opp de 30 beste miljøene for å utvikle finansiell teknologi.
– Rapporten viser at Beijing er på første plass, amerikanerne følger etter, London er på fjerde plass, Stockholm på 17. plass, og Norge – de er ikke en gang med på listen.
Kina, som innehar en soleklar førsteplass, har laget sitt eget internett, med betalingssystemer.
Se hva Kina gjør, det går 11 ganger så mange verdier gjennom mobilbetaling som det gjør i USABerit Svendsen, Vipps
– De har laget et helt økosystem, og har internettgiganter som Alibaba og Tencent, som kontrollerer internetthandel og sosiale medier i Kina. De er i ferd med å få kontroll over betalingstjenester tilknyttet disse tjenestene med nesten ubegrensede midler i bakhånd, sier Svendsen.
Alibaba, som ble grunnlagt av Jack Ma for 18 år siden, nærmer seg en børsverdi på 500 milliarder dollar. Aksjen mer enn doblet seg i fjor.
Ved Alibabas rekordstore børsnotering for tre år siden, ble betalingstjenestene skilt ut. Ant Financial er tilknyttet Alibaba, som igjen er ehandelsplattformen til AliPay, som er hele betalingssystemet.
– Kinas to største internettselskaper har kapret markedet for betalingstjenester. Ant Financial og AliPay-tjenesten er blitt verdens mest verdifulle finansteknologiselskap på tre år.
Svendsen understreker at fintech-kappløpet holder høy fart med å utvikle effektive, enkle og sikre løsninger for kundene.
Kinesisk verdensherredømme
– Kinesiske AliPay har 700 millioner kunder. I Norge har 3,3 millioner nordmenn Vipps og 4 millioner bruker BankID. Sammenlignet med 700 millioner, må vi ut og synes på den internasjonale fintech-himmelen, og evne å skalere. Se hva Kina gjør, det går 11 ganger så mange verdier gjennom mobilbetaling som det gjør i USA. Fintech har tatt helt av – kineserne gikk rett fra kontantbetaling til mobilbetaling. De hoppet over kortbetaling.
Kina har sagt at de skal bli verdensledere på kunstig intelligens, vil vi overlate denne posisjonen til Kina?Berit Svendsen, Vipps
Ifølge Svendsen ligger Kina så langt fremme at de har uttalt at de vil ta over verdensherredømmet, med ny teknologi.
– Kina har sagt at de skal bli verdensledere på kunstig intelligens, vil vi overlate denne posisjonen til Kina? Amerikanerne er ikke avansert på fintech-anvendelser, selv med sine store gigantiske teknologiselskaper, mens Kina har laget et økosystem med ehandel, spill og transport som kineserne daglig benytter – med tilhørende betalingssystemer på mobil.
Milliardene glipper
– Har Norge noen posisjon til å kjempe i teten?
– Ja, vi har kunnskap og teknologi i verdensklasse, så vi kan få det til om vi satser nok. Men nå velger vi å gå glipp av fintech-milliarder. Vi har mange startups, men klarer ikke å transformere dem til verdifulle internasjonale scaleups. Dette i et land som har verdens beste mobilnett og betalingsinfrastruktur. Vi er fremst i verden med BankID som en nasjonal ID, og kan kjøpe en ny bolig og ordne alt sittende hjemme i sofaen. Det er vi alene om. Likevel har vi ikke en eneste internasjonal suksess.
– Hva må til?
– Vi må utdanne folk til å skjønne hvordan samfunnet vil endre seg ved bruk av ny teknologi, og det må utdannes flere innenfor IKT. Et godt eksempel er transportsektoren. En ny rapport fra Cowi og PTV, på oppdrag fra Ruter, viser at 90 prosent av dagens bilpark kan bli overflødig ved bruk av selvkjøring, samkjøring og mer attraktiv kollektivtransport i Oslo og Akershus. Hvis dette slår til, vil hele transportsektoren gjennomgå store endringer.
Mangler risikovillig kapital
Noen av fintech-næringens største utfordringer ligger i å forstå muligheter og konsekvenser innenfor nye regelverk som PSD2 og Open Banking, samt muligheter og nye forretningsmodeller innenfor ny teknologi som blockchain, kunstig intelligens, IoT og chatbots.
– Hovedutfordringen er likevel at vi ikke har risikovillig kapital. Samtidig kan man spørre seg om vi vil noe – er det nok ambisjoner også? Man må tenke stort, sier Svendsen.