Denne artikkelen sto første gang på trykk i Finansavisen 29. april 2019.
Sjefen for finansnæringen i Norge er enig med Berit Svendsen i at hovedutfordringen er mangel på risikovillig kapital for å drive startups til verdifulle internasjonale scaleups. Bank- og finansnæringen er sektoren som gjennomgår den største transformasjonen i fintech-kappløpet.
– Nystartede virksomheter trenger kompetent kapital i ulike faser. Det er behov for risikokapital. I vekstfaser kommer banker og investorer inn for å bidra til skalering. Vi vet at norsk kapital er avgjørende for små og mellomstore bedrifter i Norge, og vi må få frem flere og dypere miljøer for risikokapital, sier Idar Kreutzer, adm. direktør i Finans Norge, til Finansavisen.
Særlig bedrifter med kapitalbehov under 20 millioner kroner har problemer med å få kapitalIdar Kreutzer, Finans Norge
Den evinnelige skatten
Kreutzer mener det trengs endringer i regelverk og rammebetingelser.
– Regjeringen må komme på banen og endre reglene, så risikovillig kapital kan satse på startups. Vi har problemer med kapitaldannelse i Norge. Kapitaltilgangsutvalget har pekt på at særlig bedrifter med kapitalbehov under 20 millioner kroner har problemer med å få kapital. Det er viktig at Kapitaltilgangsutvalgets rapport følges opp, og at regjeringen forteller hvilke planer de har i oppfølgingen.
I tillegg mener Finans Norge-sjefen at det er viktig at vi har rammebetingelser som verdsetter verdiskapning. Ikke uventet er skatt en utfordring for å mobilisere risikovillig kapital.
– Særlig endring av skattereglene på opsjoner, er desidert viktigst. I tillegg må vi få på plass en regulatorisk sandkasse for fintech. Da blir det et betydelig bedre potensial for å starte og drive små virksomheter i Norge.
Kreutzer legger til at det også et paradoks at endringene i bankregelverket, som er gjennomført i Norge de senere årene, ser ut til å vri bankutlån fra næring til bolig.
– Vi har oppfordret regjeringen til en gjennomgang av regelverket for å identifisere slike utilsiktede konsekvenser.
Fra laks til fjes
Finans Norge-sjefen mener Norge har mye å lære av Sverige.
– Sverige ligger langt foran Norge med å få oppstartsvirksomheter til å bli store enhjørninger på 1 milliard dollar. Vi står ikke tilbake for Sverige med ideer, men det ser ut til at svenskene har et bedre økosystem til å lykkes med å skalere virksomhetene.
– Har Norge muligheter for å lykkes?
– Åpenbart. Næringsminister Røe Isaksen trakk nylig frem et godt eksempel med teknologi for ansiktsgjenkjenning. Det er andre enn oss som er best på ansiktsgjenkjenning, men vi er best på laksegjenkjenning og bekjempelse av lakselus. Det er eksempler på hvordan vi kan utnytte teknologi til å lage verdifulle, kommersielle løsninger.