Investorene rømte asiatiske startups i fjor

Globale investeringer i oppstartsselskaper falt med 22 prosent i fjor, og rammet Kina spesielt hardt. Teknologiselskaper innen helse, medisin og finans dominerte.

GO WEST: Investorene rømte kinesiske og flokket til amerikanske startups i fjor. San Franciscos Bay Area mottok 18 prosent av globale investeringer i 2019, ifølge analyseselskapet HexGn. Foto: NTB Scanpix
Teknologi

De totale investeringene i oppstartsselskaper falt i fjor med 22 prosent til 293 milliarder dollar, ned fra 375 milliarder i 2018, ifølge tall fra analyseselskapet HexGn.

Antallet transaksjoner var samtidig ned 27 prosent.

Analyseselskapet har gjennomgått 60.000 transaksjoner og en million datapunkter, som viser at helse og medtech sto for flest transaksjoner, mens fintech sto for det største antallet selskaper.

USA soleklart størst

Investeringene i Nord-Amerika falt fra 165 til 154 milliarder dollar i fjor, med en nedgang på 31 prosent i antallet transaksjoner.

Samtidig tiltrakk amerikanske oppstartsselskaper mer kapital enn de 30 neste landene kombinert – 100 milliarder dollar mer enn Kina på andre plass.

San Franciscos Bay Area sto alene for 18 prosent av globale investeringer.

Flykter Asia

Asiatiske oppstartselskaper så samtidig investeringene krympe med 47 prosent til 83 milliarder dollar, i hovedsak som følge av at investorene flyktet fra Kina.

Investeringene i kinesiske startups falt med 56 prosent fra 117 milliarder dollar i 2018, til 51 milliarder i fjor.

Et asiatisk lyspunkt som gikk motstrøms var India, hvor oppstartsselskapene tiltrakk seg 18 prosent mer kapital enn året før.

Til tross for Brexit, nedgang i salget for europeiske bilprodusenter og utfordringer i banksektoren, var den europeiske startup-finansieringen opp 8 prosent i fjor, til 47 milliarder dollar.

startup
venturekapital
asia
kina
Nyheter
Teknologi