Nanopower skal hindre rådyre batteriskift i internettdingser

Norskamerikanske Bjørn Erik Borgen går inn i Nanopower som skal gjøre batterier evigvarende. – Nå har vi alle mann på dekk, sier adm. direktør Tore Irgens Kuhnle.

SATSER PÅ BATTERI: Bjørn Erik Borgen har et langt liv som investor bak seg – fra USA og som her fra Gudbrandsgard på Kvitfjell. Foto: Tor Richardsen
Teknologi

Når antallet internettdingser skyter i været vil det plutselig koste en formue å stadig skifte batteriene i alle enhetene. Men ikke hvis norske Nanopower lykkes med salget. Deres teknologi bidrar til å kutte strømforbruket med 99 prosent, og mangedoble levetiden.

I forrige uke kostet det Finansavisens journalist 963 kroner å bytte batteriet i boligalarmen. Da er det bare å gange opp antallet internettdingser vi kommer til å omgi oss med, så spiser plutselig batteriskift en god porsjon av husholdningsbudsjettet.

Det vil Tore Irgens Kuhnle, Odd Harald Hauge og Finn Haadem gjøre noe med. Kuhnle er sjef i Nanopower, som har utviklet en teknologi som legger internettdingsene i dvale slik at strømforbruket reduseres, og øker levetiden med mellom to og ti ganger. På riktig tidspunkt skal de likevel vekkes til live.

Vi hentet inn et mindre beløp i påvente av økt salg eller i form av en ordentlig ordre som viser at vi vil få større omsetning. Vi så at vi ikke hadde det salget vi hadde håpet
Tore Irgens Kuhnle

Prising opp 40 prosent

Nå har norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen fattet interesse for det norske batteriteknologiselskapet. 

Nordmannen har gått inn i Nanopower i en emisjon på fire millioner kroner der selskapet prises til 25 millioner før penger. Det er opp 40 prosent på under et år.

I tillegg til Borgen har Kaare Berntsen også investert i Nanopower sammen med enkelte av eksisterende aksjonærer, som Finn Haadem, som er største eksterne aksjonær foran journalist og polfarer Odd Harald Hauge.

«Når teknologien blir integrert i databrikker, blir det kjempestort. Da vil du se latterlige volumer», uttalte Kuhnle til Finansavisen i mars i fjor.

TING TOK TID: Tore Irgens Kuhnle og Nanopower måtte bruke et ekstra år for å være klare til å starte storstilt salg av batteriteknologien. Foto: Privat

Den varslede store emisjonen ble likevel ikke noe av.

– Vi hentet inn et mindre beløp i påvente av økt salg eller i form av en ordentlig ordre som viser at vi vil få større omsetning. Vi så at vi ikke hadde det salget vi hadde håpet, sier Kuhnle.

Det har tatt litt lengre tid enn planlagt. Det å ha komplette systemer som var lette å bruke og kunne testes ordentlig av kunder, var viktigere enn vi trodde
Tore Irgens Kuhnle

– Har tatt lengre tid

– Nå har vi hentet penger til et snaut års kapitalbehov. Vi begynner å selge nå. Alle mann er på dekk for å kommersialisere. Vi skal ha ordentlige driftsinntekter i løpet av første halvår, og om et år skal vi har en bra business som går jevnt og trutt, sier Tore Ihrgens Kuhnle til Finansavisen.

Det er ikke helt ulikt det Kuhnle sa for et år siden, hvorpå han varslet en større, ekstern emisjon.

– Det har tatt litt lengre tid enn planlagt. Det å ha komplette systemer som var lette å bruke og kunne testes ordentlig av kunder, var viktigere enn vi trodde. Nå jobber vi med å bedre funksjonaliteten ytterligere, sier Kuhnle.

Modulen fra Nanopower har hatt en kostnad på fem euro pr. stykk, og har vært utviklet i nært samarbeid med børsnoterte Nordic Semiconductor. Mye arbeid har vært lagt ned i å redusere kostnaden kraftig.

Erfarne investorer

Bjørn Erik Borgen emigrerte til USA som 12-åring. Han la grunnstenen for sin formue i 1975 da han kjøpte investeringsselskapet Founders Fund for 88.000 dollar og 1,1 millioner dollar i lån. I 1998 solgte han selskapet for 275 millioner dollar.

I Norge har Borgen markert seg som eier av Kvitfjell og Gudbrandsgard Hotell etter at Einar Nagell-Erichsen måtte selge. Nå er han 40 prosent partner med Anders og Arthur Buchardt gjennom Alpinco, mens DNB sitter med resten av aksjene.

Kaare Bentsen var en ledende kunst- og antikvitetshandler, men nå forvaltes selskapsformuen blant annet gjennom investering i Nanopower.

nanopower
bjørn erik borgen
tore irgens kuhnle
kaare berntsen
finn haadem
odd harald hauge
Nyheter
Teknologi