Malthe Winje skal bli store på eksport av vannkraftpakker til Kenya og Rwanda

Trauste Malthe Winje sørøst for Oslo skal lande kontrakter for 350 millioner kroner i Øst-Afrika i år.

SATSER I KENYA: – Tanken er at vi bruker nesten 100 års erfaring fra vårt arbeid med energiforsyning i Norge, sier Terje Bratlie (til venstre), konsernsjef i Malthe Winje. I midten hovedeier Tor Bjørnå Berntsen, til høyre markedsdirektør Tom Erik Larsen. Foto: Anders Horntvedt

OPPEGÅRD, AKERSHUS: – Vi er fremoverlente, vi tør å ta risiko, og vi er gira på internasjonalisering i nye markedsområder, sier Terje Bratlie, konsernsjef i teknologikonsernet Malthe Winje.

Samferdsel, byggautomasjon, energi, vann og avløp er bransjer der det familieeide selskapet står sterkt.

Frem til nå har offentlig sektor i Norge vært den viktigste kundegruppen, og så å si all omsetning har kommet i hjemmemarkedet, som er Norden og Baltikum. Men i disse dager tar selskapet skritt langt utenfor sin tradisjonelle hjemmebane.

I et partnerskap med Brødrene Dahl, Norconsult og Rainpower, som er eid av industriinvestor Børre Nordheim-Larsen, har selskapet laget en pakke for komplette vannkraftanlegg.

Pakken er skreddersydd for utbygging av fornybar, grønn vannkraft i utviklingsland.

Malthe Winje (konsern)

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter308285,4
Driftsresultat-2,3
Resultat før skatt103,3
Årsresultat-−3,6

Eiere: Tor Berntsen (44,5 %), Terje Bratlie (19,5 %), Isabelle Bjørnå Berntsen (13,6 %), Philip Bjørnå Berntsen (13,6 %), andre (8,8 %).

Selger vannkraftpakker i Afrika

– Vi har jobbet aktivt i Øst-Afrika siden 2016. Der er topografien ganske god for å utvikle små og mellomstore vannkraftverk fra 2 til 30 megawatt. Utfordringen handler om hvordan man kan standardisere løsningene, sier Bratlie.

I pakken inngår blant annet engineering, design, rørgate, turbiner, generator, kontroll- og apparatanlegg, kontrollsystemer, bygg, anlegg og finansiering.

– Vår rolle er å samle dette sammen som en komplett leverandør, sier han.

Vi erstatter dyre og forurensende dieselgeneratorer
Terje Bratlie, Malthe Winje

Bedriften setter i disse dager i drift sitt første anlegg i Rwanda. Kontrakten er på rundt 20 millioner kroner. Kraftverket er utviklet og eiet av en lokal prosjektutvikler sammen med Malthe Winje.

– Dette er et mindre anlegg på 400 kilowatt, men prosjektet har gjort oss trygge på at vi kan klare større prosjekter, sier Bratlie.

I løpet av 2020 er planen å lande to prosjekter i Kenya og ytterligere ett i Rwanda.

– Vi har en målsetning om å skrive kontrakt på disse tre innen sommeren. Disse har en total kontraktsverdi på 350 millioner kroner, sier han.

Norfund, EmPower, Malthe Winje og lokale prosjektutviklere står som formelle eiere av kraftverkene.

– Nøkkelen er å fremforhandle tilfredsstillende PPA-avtaler (Power Purchase Agreement, red. anm.) med myndighetene i Rwanda og Kenya, sier Bratlie.

BYGGER I RWANDA: Norfund, EmPower, Malthe Winje og lokale prosjektutviklere står som formelle eiere av kraftverkene. Foto: Malthe Winje

– Nesten 100 års erfaring

Selskapet ble grunnlagt i 1922 som en leverandør av elektromateriell til proff- og industrimarkedet. Byggautomasjon, vann- og avløpsteknikk, strømforsyning, vannkraft, vannberedskap samt styringsanlegg innen vei og bane er noe av det selskapet jobber med.

– Tanken er at vi bruker nesten 100 års erfaring fra vårt arbeid med energiforsyning i Norge, og at vi anvender den i utviklingsland. I disse landene er det et skrikende behov for stabil, fornybar elektrisitetsforsyning. Vi erstatter dyre og forurensende dieselgeneratorer, sier han.

– Hvor mye penger satser dere på Afrika?

– Vi har investert titalls millioner. Det har gått til lønninger, reise, utvikling av prosjekter, betaling for mulighetsstudier og prosjektutvikling, svarer Bratlie.

Henter internasjonale hoder

Det seneste året har selskapet tatt flere grep for å styrke Afrika-strategien. I oktober ansatte selskapet Kjartan Stigen, som i 19 år jobbet med oppbygging av det statlige investeringsfondet Norfund, hvorav de seneste fem årene som sjef for Øst-Afrika-kontoret i Nairobi.

Malthe Winje har også engasjert tidligere PwC-partner Geir Julsvoll for å bistå med strukturering og finansieringsløsninger for eksportvirksomheten.

I tillegg har Malthe Winje investert i Empower Invest, som Terje Osmundsen står bak.

Han var fra 2009 til 2017 konserndirektør for forretningsutvikling i Scatec Solar.

Empower New Energy kunngjorde i oktober at selskapet hadde fått inn 8 millioner dollar. Av dette har Malthe Winje forpliktet seg til 0,5 millioner dollar.

I løpet av 2020 er planen til Empower å få inn 40 millioner dollar, tilsvarende 360 millioner kroner.

Pengene skal brukes på utbygging av nettopp små og mellomstore anlegg for fornybar energi som er for små for tradisjonell prosjektfinansiering.

Fra trading til prosjektsalg

Største eier av Malthe Winje er Tor Bjørnå Berntsen med familie. Han kjøpte firmaet i 1987 fra etterkommerne etter grunnleggeren, som het nettopp Malthe Winje.

– Frem til 1990 drev vi i hovedsak med trading og tilhørende service. Heldigvis valgte vi å gå mer inn på prosjektmarkedet. Nå leverer vi komplette løsninger i samråd med kunden, sier Berntsen.

Saia og Secheron i Sveits, Iconics i USA og Secheron og Friem i Italia er noen av selskapets leverandører i dag.

I dag kommer rundt 80 prosent av inntektene fra prosjekter, mens det resterende er salg av automasjonsløsninger og elektrotekniske produkter.

– Teknologiutviklingen går i et voldsomt tempo. Skal vi overleve i årene som kommer, må vi ta noen kvantesprang innen bruk av ny teknologi. Det er hard kamp om de beste hodene, sier markedsdirektør Tom Erik Larsen.