Viking Venture investerer 87 millioner i Flowbox

Viking Venture investerer 87 millioner kroner i Flowbox og blir minoritetsaksjonær i det svenske programvareselskapet.

KUNDE: Norrøna er ett av rundt 400 europeiske selskaper som benytter teknologi fra Flowbox, det svenske programvareselskapet Viking Venture tar en eierandel i. Foto: Bård Basberg

– Vi oppgir ikke eksakt hvilken eierandel vi sitter igjen med. Det jeg kan si, er at vi eier mindre enn 50 prosent, men blir en stor minoritetsaksjonær, sier Eivind Bergsmyr, partner i Viking Venture.

Programvaren hjelper de store merkenavnene, som for eksempel Norrøna, med å håndtere innhold som produseres av privatpersoner i sosiale medier
Eivind Bergsmyr, Viking Venture

Viking Venture har nettopp gjennomført sin 50. investering med å satse 87 millioner kroner på svenske Flowbox. Programvareselskapet har utviklet en plattform som lar selskaper bruke kundenes innhold fra sosiale medier i sine egne kanaler, også kalt brukergenerert innhold.

Norrøna og 400 kunder

– Programvaren hjelper de store merkenavnene, som for eksempel Norrøna, med å håndtere innhold som produseres av privatpersoner i sosiale medier, sier Bergsmyr.

50 INVESTERINGER: Viking Venture, her ved partner Eivind Bergsmyr, har gjort 50 investeringer i teknologiselskaper siden oppstarten. Foto: Eivind Yggeseth

Majoriteten av inntektene henter Flowbox i Sverige, Benelux og Sveits, og selskapet har totalt over 400 kunder i hele Europa. En tredjedel av kundene, inkludert sportskjeden Stadium og motemerket Björn Borg, befinner seg i Norden, og de årlige lisensinntekter utgjør 40 millioner norske kroner.

Flowbox-gründeren uttaler til svenske Breakit at de hadde et 40-talls potensielle investorer før de landet på Viking Venture.

«Vi sa nei til 50 millioner i midten av 2018, men nå føles det helt riktig å få inn Viking Venture. De er aktive investorer med bred kompetanse fra tidligere investeringer i nordiske SaaS-selskap og som har gjennomgått den samme reisen vi nå står foran», kommenterer Marcus Carloni.

Høyt aktivitetsnivå

Viking Venture retter sine investeringer mot nordiske programvareselskaper som opererer i bedriftsmarkedet. Investeringsporteføljen består i dag av selskaper som blant annet EcoOnline, Mercell og Tamigo, programvareselskaper som tilbyr henholdsvis kjemikaliesikkerhet, markedsplass for innkjøpere og leverandører, og administrasjon av arbeidstagere.

– Alle investeringene gjøres i programvareselskaper som er kommet et stykke på vei og som kan vise til god vekst. Normalt er det ikke selskaper der kapitalbehovet er prekært, men selskaper som jakter etter eiere med kompetanse og erfaring, sier Bergsmyr.

– Hva forventer dere av investeringer og virksomhetssalg i 2020?

– Ingenting er gjort før det er på plass, men vi opplever at det er et høyt aktivitetsnivå. I 2019 investerte vi for 500 millioner kroner, både i nye investeringer, oppfølgingsinvesteringer og reinvesteringer, og vi har høye ambisjoner for 2020, sier Viking Venture-partneren.

900 millioner til eierne

Viking Venture solgte selskaper for 2,6 milliarder kroner i 2019. 900 millioner gikk til Viking Ventures investorer, mens resten gikk til gründere, ledelse og øvrige aksjonærer. 

Viking Venture-investeringer i 2019

SelskapBy/landFormålMånedForretningsidé
HumlyGøteborg, SverigeNyinvesteringFebruarMarkedsplass for å koble skoler med dyktige vikarer
MercellOslo, NorgeOppfølgingsinvesteringAprilOvervåkning og levering av anbud
MyProductionMoss, NorgeNyinvesteringMaiProgramvare for styring av produksjon
House of ControlHøvik, NorgeOppfølgingsinvesteringJuniKontroll på alle avtaler i en bedrift
XaitStavanger, NorgeOppfølgingsinvesteringSeptemberDokumentproduksjon for store team
AsolviTrondheim, NorgeReinvestering sammen med Volpi CapitalSeptemberField Service management (adminstrasjon av maskiner og kontorutstyr som krever service)
SkoolerMoss, NorgeOppfølgingsinvesteringSeptemberModerne læringsplattform for skoler
AttensiOslo, NorgeOppfølgingsinvesteringOktober3D spillbasert opplæringsplattform
TamigoKøbenhavn, DanmarkNyinvesteringDesemberProgramvare for administrasjon av ansatte

Investeringsselskapet har kun private investorer, som selv velger om de vil delta fra investering til investering fremfor fond.

– Hvordan er prisutviklingen?

– Prisingen er avhengig av hvert enkelt selskap, samt vekst, geografisk tilhørighet og industri. Størrelse er også en viktig driver for å oppnå høye multipler. Programvareselskaper med abonnementsmodell har hatt en hyggelig prisutvikling, og de har vært attraktive i mange år, sier Bergsmyr, og fortsetter:

– Vi følger markedet tett og har våre egne modeller for å regne hjem det det vi mener er riktig pris.

Viking Venture

  • Nordisk programvareinvestor med over 2,5 milliarder kroner i investert kapital. 
  • Fondet har hovedkontor i Trondheim.
  • Er en aktiv minoritetsinvestor i hurtigvoksende programvareselskaper med internasjonalt potensial.
 

Flowbox

  • Har utviklet en plattform for UGC (User Generated Content), brukergenerert innhold, som lar merkevarer bruke brukerinnhold fra sosiale medier for å skape engasjerende markedsføring og øke salget. 
  • Ble grunnlagt i 2016 og har hovedkontor i Stockholm samt kontorer i Amsterdam, Zürich og Antwerpen.