Greentech kjøper konkurrent av Norsirk

Kort tid etter at gründer Steinar Aune kjøpte Greentech tilbake fra IT-giganten Arrow Electronics, kjøper han konkurrenten Alternativ Data.

INVESTERER: Sandefjord-selskapet Greentech kjøper konkurrenten Alternativ Data. Gründeren venter overskudd på 10 millioner kroner i 2020. Foto: GREENTECH
Teknologi

– Miljøaspektet ved denne delen av IT-bransjen gjør det vi holder på med ekstra spennende, og jeg tror produktene vi nå setter sammen kan føre til betydelige endringer i bransjen, sier Steinar Aune.

Greentech, som har spesialisert seg på å oppgradere og selge brukte PC-er og servere til offentlig og privat sektor, kjøper Alternativ Data av Norsirk.

Norsirk er et landsdekkende produsentansvarsselskap for emballasje, batterier og elektriske og elektroniske produkter. Norsirk eies av Norske Elektroleverandørers Landsforening, IKT Norge, stiftelsen Elektronikkbransjen og Abelia.

– Jeg har inntrykk av at Norsirk og deres eiere er opptatt av at utstyr blir gjenbrukt med så lite karbonavtrykk som mulig og solgt lokalt i Norge.

IT-gigant ga opp

Alternativ Data har i flere år vært Greentechs største konkurrent i Norge.

– Greentech og Alternativ Data har vært konkurrenter helt siden starten, men med litt ulik kjernekompetanse. Der Greentech henter det meste utstyret hjem til seg for sikker sletting og klargjøring, utfører Alternativ Data det ute hos kunde. Selskapene kompletterer hverandre, sier Steinar Aune.

SKAL SNU TAPSSLUK: Steinar Aune, Greentech-gründer, har vunnet tilbake viktige kunder etter at han kjøpte tilbake selskapet fra Arrow. Foto: Greentech

Det er ikke gått mer enn noen måneder siden han fikk tilbake aksjene i Greentech fra den amerikanske IT-giganten.

Greentech var på vei mot børs i 2007, men børsuroen i forbindelse med finanskrisen gjorde at selskapet trakk søknaden. I stedet ble selskapet solgt til Arrow Electronics for «noen hundre millioner kroner» i 2013.

Konsolidert vil selskapet omsette for cirka 120 millioner i 2020, og ha et overskudd på 10 millioner kroner
Steinar Aune, Greentech

Det amerikanske Fortune 500-selskapet fikk aldri skikk på salget av brukte PC-er, og trakk seg ut av markedet. I fjor sommer fikk Aune muligheten til å kjøpe tilbake selskapet til en langt lavere pris.

Ryddejobb

Hva han betaler for Alternativ Data, som omsatte for 50 millioner kroner og satt igjen med 3,5 millioner på bunnlinjen, vil ikke Aune avsløre. Greentech får blant annet markedsplassen itmarked.no, som selger utstyr til skoler, bedrifter og annen offentlig sektor, med på kjøpet.

– Konsolidert vil selskapet omsette for cirka 120 millioner i 2020, og ha et overskudd på 10 millioner kroner, sier Aune.

– Kalkylene ser bra ut, og jeg føler ikke at jeg tar på meg for store sko, legger han til.

Greentech omsatte for rundt 130 millioner kroner i 2019 og ligger an til et tap på 15 millioner. Dermed får de to selskapene betydelig lavere omsetning enn de har hatt hver for seg.

– Mye av inntektene i Greentech var dårlig butikk og vil forsvinne når vi har ryddet opp i tapssluket, sier Aune.

Greentech har, etter at Aune kom tilbake som eier, hentet tilbake kunder som DNV GL, Circle K og SAS.

– Etter at Arrow bestemte seg for å trekke seg ut av bransjen globalt, har det vært en eksplosjon av nye aktører, særlig i Sandefjord hvor vi holder til. Konkurransen er betydelig skjerpet, men markedet bærer også preg av en del cowboy-virksomhet, sier Aune.

Greentech

  • Livsløpsleverandør av IT-utstyr med hovedkontor i Sandefjord, etablert i 2000.
  • Kjøpte restene av Telenor Miljø i 2001 – et selskap opprettet av «Birkebeinerlauget» med Telenor, Norsk Hydro, Veidekke og DNB etter OL på Lillehammer for avhending av deres brukte IT-utstyr.
  • Kjøpt opp av Arrow Electronics i 2013, og deretter solgt tilbake til gründer Steinar Aune i 2019.
  • Alt utstyr som kommer inn blir sortert før innholdet slettes med løsning godkjent av Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Deretter blir det oppgradert med nytt operativsystem, testet og kategorisert før det vaskes og klargjøres for videresalg med 12–36 måneders garanti.

Alternativ Data

  • Livsløpsleverandør av IT-utstyr med kontor på Alnabru i Oslo, etablert i 1998.
  • Tidligere eid av stiftelsen Norsirk, landets fremste aktør på kunnskap og tjenester for virksomheter som skal ta helhetlig produsentansvar for EE-avfall, batterier og emballasje.
  • Avhender brukt IT-utstyr særlig fra større virksomheter som måles på datasikkerhet, og selger det videre til kommuner (deriblant skoler) og små og mellomstore bedrifter.